Alžbeta II. už vládne dlhšie ako František Jozef I.

NETKY.SK • 31 Január 2020, 16:44 • 2 min
Alžbeta II. už vládne dlhšie ako František Jozef I.

Britská kráľovná prekonala minulý týždeň ďalší významný míľnik. V dĺžke vlády predbehla rakúskeho a neskôr rakúsko-uhorského cisára Františka Jozefa I.

slovakia

left justify in out

Na tróne už Alžbeta II. sedí 67 rokov a 356 dní, čím sa dostala na piate miesto historických tabuliek najdlhšie vládnucich monarchov.

 

Blahoželania na sociálnych sieťach

Na historický posun britskej vládkyne upozornil v nedeľu politológ a filozof Adrian Hilton. "Dnes sa kráľovná posunula o stupienok v tabuľke najdlhšie vládnucich vladárov, keď prekonala Františka Jozefa I. Boh ochraňuj kráľovnú," napísal Hilton.

 

 

František Jozef I. (1830 - 1916) vládol rakúskej, respektíve rakúsko-uhorskej monarchii od decembra 1848, keď mal 18 rokov, až do svojej smrti, keď zomrel na zápal pľúc v novembri 1916, teda dokopy necelých 68 rokov, presne 67 rokov a 355 dní.

 

Twitter užívatelia na seba nenechali dlho čakať a pribehli so svojimi gratuláciami, najmä potom vyzdvihovali dôstojnosť, s akou kráľovná svoju úlohu plní.

 

Pred kráľovnou je na štvrtom mieste mayský vládca K'inich Janaab Pakal. Mestskému štátu Palenque vládol v časoch jeho najväčšieho rozkvetu v siedmom storočí, a to po celých 68 rokov a 33 dní medzi rokmi 615 a 683 nášho letopočtu. K postupu na štvrtú priečku sa tak kráľovnej stačí udržať na tróne ešte necelé dva mesiace.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona