Alžbeta II. oslavuje 96. narodeniny

NETKY.SK • 21 Apríl 2022, 11:11 • 2 min
Alžbeta II. oslavuje 96. narodeniny

LONDÝN – Britská kráľovná Alžbeta II. oslávi vo štvrtok svoje 96. narodeniny v sídle Sandringham House v anglickom grófstve Norfolk. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

slovakia

left justify in out

Alžbeta II., najdlhšie vládnuca britská panovníčka, pricestovala do zmieneného sídla vrtuľníkom. Stretne sa tam s ďalšími rodinnými príslušníkmi a priateľmi. Očakáva sa, že na panstve bude bývať v „domčeku“ Wood Farm, ktorý si obľúbil jej vlani zosnulý manžel princ Philip, informovala stanica BBC. Philip zomrel vlani v apríli vo veku 99 rokov, dva mesiace pred dosiahnutím storočnice.

 

 

Kráľovná už tento rok strávila v sídle Sandringham House istý čas, keď si pripomínala jubileum svojho nástupu na trón z roku 1952. Alžbeta II. sa narodila v roku 1926 v londýnskom mestskom dome na ulici Bruton Street, kde spočiatku žila so svojimi rodičmi – neskoršími panovníkmi kráľom Jurajom VI. a kráľovnou Alžbetou – kráľovnou matkou. Narodeninové blahoželania kráľovnej poslali okrem iných aj britský premiér Boris Johnson a predseda opozičných labouristov Keir Starmer. Počas dňa zaznejú i čestné salvy.

 

Kráľovnú v uplynulých mesiacoch trápia problémy s pohybom a musela vynechať viacero verejných podujatí vrátane veľkonočných bohoslužieb. Kráľovnine jediné tohtoročné verejné vystúpenie mimo jej vlastného sídla alebo na videu bolo koncom marca na ďakovnej omši za princa Philipa vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Ďalšími najdlhšie žijúcimi britskými panovníkmi boli kráľovná Viktória (vládla v rokoch 1837-1901) a Juraj III. (vládol v rokoch 1760-1820), ktorí sa obaja dožili 81 rokov.

 

Možno vás zaujme: Španielsky premiér a dánska premiérka pricestovali do Kyjeva



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona