Alternatívne trasy ropovodu MH SR napriek sľubom nezverejnilo

NETKY.SK • 2 Júl 2010, 11:51 • 2 min
Alternatívne trasy ropovodu MH SR napriek sľubom nezverejnilo

Alternatívne trasy ropovodu MH SR napriek sľubom nezverejnilo

slovakia

left justify in out

Environmentalisti upozorňujú, že napriek sľubom Ministerstva hospodárstva (MH) SR stále neboli zverejnené alternatívne trasy ropovodu, ktoré by vylúčili jeho smerovanie cez Žitný ostrov. "Hovorca MH SR sa vo februári vyjadril, že do konca júna by mali byť vypracované nové trasy ropovodného prepojenia Slovenska a Rakúska. Ministerstvo však do dnešného dňa nijak prakticky nepotvrdilo svoje nedávne vyhlásenie, že cez Žitný ostrov ropovod v budúcnosti nepovedie," informovala TASR Kateřina Věntusová z organizácie Greenpeace.
      Poznamenala, že napriek mnohým vyjadreniam, neboli stále urobené konkrétne kroky, ktoré by potvrdzovali sľuby, ktoré dostávame. Deklarácie podľa nej neznamenajú nič, kým sa reálne nezastavia práce v Rakúsku na pôvodnom projekte. "To, že sa nemôžeme spoliehať len na vyjadrenia politikov, ukazuje aj nesplnenie prísľubu, že do konca júna budú známe alternatívne trasy."
      Aktivisti upozorňujú, že chýbajúce alternatívne trasy nie sú jediným problémom. Věntusová objasnila, že vlani na jeseň podpísal minister Ľubomír Jahnátek so svojím rakúskym rezortným partnerom Memorandum o porozumení o spolupráci v energetickom sektore. Poukázala, že v zozname skutočností o ropovodnom prepojení medzi SR a Rakúskom sa spomínajú základné parametre ropovodného prepojenia. Dĺžka ropovodu by mala byť asi 62 km, z toho na území SR 12 km. Memorandum stále platí.
      "Už nechceme počuť len politické deklarácie, chceme vidieť skutočné podklady. Minister tvrdil, že trasa ešte nie je stanovená, ale v dokumentoch, ktoré podpísal, sa jednoznačne určuje dĺžka ropovodu, ktorá je dosť obmedzujúca. V dokumente sa zaviazal pokračovať v korektnej spolupráci," zhrnula Věntusová. Podotkla, že trasa ropovodu cez Žitný ostrov je stále reálna, pričom v Rakúsku pokračuje príprava projektu. "Ak sú tvrdenia ministerstva, že cez Žitný ostrov ropovod nepovedie úprimné, zaujímalo by nás, kedy chcú o tejto veľkej zmene v projekte informovať rakúsku stranu."
      O výstavbe ropovodu medzi Bratislavou a Schwechatom, ktorý by mal viesť cez Žitný ostrov, sa vedie diskusia už sedem rokov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona