Alphand, šampión zjazdu i Dakaru: Zuzulová je Francúzka, Šatan najlepší

NETKY.SK • 13 Február 2014, 14:40 • 2 min
Alphand, šampión zjazdu i Dakaru: Zuzulová je Francúzka, Šatan najlepší

SOČI - Je Francúz, má rád hokej a pozná Slovákov. Víťaz Svetového pohára v alpskom lyžovaní a šampión Rely Dakar.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Luc Alphand, unikátny prípad športovca, pritom skromný, ale veselý človek. S vyslaným redaktorom TASR sa porozprával v olympijskej aréne Boľšoj pred zápasom Švédsko - Česko (4:2) a prejavil neobvyklé znalosti o hokeji. Napríklad aj tým, že načrtol tému "zázračného" švédskeho obrancu Erika Karlssona, ten o niekoľko minút neskôr strelil úvodný gól turnaja a pridal aj víťazný tretí.
     

Luc Alphand pôsobí ako komentátor a analytik štátnej Francúzskej televízie na alpskom lyžovaní v Roza Chutor nad Červenou Poľanou. Odvčera začal schádzať večer dole do Soči na hokej. Jeho treťou športovou vášňou sú rýchle auta a po skončení lyžiarskej kariéry sa dokázal presadiť aj na známej Rely Dakar. V roku 2006 ju dokonca vyhral v kategórii automobilov. Samozrejme, že najväčšie úspechy žal na bielych svahoch. V sezóne 1996/97 nebolo lepšieho lyžiara a mal smolu, že práve vtedy to bola zima bez vrcholov, teda MS či ZOH. Vyhral celý Svetový pohár a doteraz je historickým unikátom v tom, že mu na to stačilo zbierať body iba v oboch kĺzavých disciplínach.   
      

V roku 1997 ukončil kariéru a zároveň zavŕšil aj svoju cestu najrýchlejšieho alpského lyžiara vôbec - získal tretí rok po sebe malý glóbus za zjazd. V tej sezóne vyhral štyri preteky v kráľovskej disciplíne, medzi nimi na obávanom Streife v Kitzbüheli, ktorý ako víťaz pokoril tiež trikrát. Celkovo triumfoval v desiatich zjazdoch a v dvoch super-G SP, z MS ho zdobí bronz. 

- Čo Vás priviedlo do hokejovej haly?
"Som veľký fanúšik hokeja, hrával som ho predtým ako som sa stal lyžiarom. Pochádzam a aj žijem v meste Briancon, kde má tento šport tradíciu. Na zimnej olympiáde sú to neskutočné turnaje. A navyše - moja manželka je zo Švédska...

- Kde ste mali možnosť sledovať predchádzajúce olympijské turnaje?.
 "Bol som priamo už v Salt Lake City i v Turíne. Vo Vancouveri som videl tri zápasy. Toto je obrovská úroveň, senzačné hokejové divadlo. Ale na týchto hrách určite pôjdem aj na boby a dúfam, že sa mi podaria aj skoky na lyžiach a nejaký biatlon. Byť na olympiáde, to je fantastické a navyše aj tá škála športov." 

- Poznáte Veroniku Velez-Zuzulovú?
"Zaiste, prirodzene! Ona je Francúzka... áno, áno, ona žije s mojím kamarátom v Annecy a je takmer Francúzka. Je to veľmi dobrá pretekárka."

- Nebodaj poznáte aj nejakých slovenských hokejistov...
"Sa-tan! Najlepší! Nie, ale viem, že tu nie je, už som o tom počul. Slovensko má veľmi dobrý tím a môže ísť vysoko. Na tomto turnaji je 6-7 tímov, z ktorých každý môže byť úspešný, niet medzi nimi veľkých rozdielov. Budú rozhodovať detaily, dokonca to môže byť jeden hráč, ktorý rozhodne o hlavnom osude turnaja."  


- Čo hovoríte na dve olympijské šampiónky v zjazde?
"Viete, pre každého by to mala byť dvojitá radosť. To je fantastické. Dve pretekárky sú šťastné, dve rodiny sú šťastné a dve krajiny sú šťastné. To je nádherný príbeh."

- Keď spomínate rodiny, páčil by sa Vám príbeh sestier Schildových na slalomových stupňoch víťaziek? 
"Myslím si, že Bernadette nepatrí k tým popredným adeptkám, aj keď kto vie... Ale samozrejme Marlies, tá by mala zviesť fantastický súboj s Mikaelou Shiffrinovou. Táto Američanka je mladá, sebavedomá, má techniku a skvelú formu. A v mužskom slalome sú samozrejme favoriti Hirscher, Neureuther, ale ja pevne verím, že medailu bude mať aj náš Pinturault. "

- Ten je dobrý aj v obrovskom slalome...
"Samozrejme. A môže vyhrať aj superkombináciu. Francúzsko potrebuje medailu z alpského lyžovania. Niečo viac ako nula."

- Ako to vyzerá vo Vašich prenosoch?
"Robíme to spolu s Carole Montilletovou, bývalou olympijskou víťazkou v zjazde. Striedame si pozície. Raz ja spolukomentujem, raz ona, inokedy som ja pri analýzach."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies