Alpha Bank a Eurobank sa spoja, v Grécku vznikne nová banková jednotka

NETKY.SK • 30 August 2011, 13:41 • 2 min
Alpha Bank a Eurobank sa spoja, v Grécku vznikne nová banková jednotka

Alpha Bank a Eurobank sa spoja, v Grécku vznikne nová banková jednotka - Svet Grécke banky Eurobank EFG a Alpha Bank dnes oznámili fúziu, cieľom ktorej je vytvoriť si silnejšiu pozíciu na zvládnutie finančnej krízy v krajine. Fúzia zároveň vytvorí nového

slovakia

left justify in out

img

Grécke banky Eurobank EFG a Alpha Bank dnes oznámili fúziu, cieľom ktorej je vytvoriť si silnejšiu pozíciu na zvládnutie finančnej krízy v krajine. Fúzia zároveň vytvorí nového bankového lídra na gréckom trhu. V súčasnosti je Eurobank druhou a Alpha Bank treťou najväčšou bankou v Grécku. Najväčšou bankou je National Bank of Greece.

"Dozorné rady Alpha Bank a Eurobank EFG dosiahli dohodu na prepojení formou fúzie," oznámili banky v spoločnom vyhlásení. Fúzia, ktorá si ešte vyžaduje súhlas regulačných úradov a dokončená by mala byť do polovice decembra, vytvorí banku s objemom aktív za takmer 150 miliárd eur a s 1300 pobočkami v ôsmich krajinách. Na Balkáne bude patriť medzi tri najväčšie banky. Objem vkladov by mal dosahovať 80 miliárd eur. Na čele novej finančnej inštitúcie bude stáť súčasný výkonný riaditeľ Alpha Bank Jannis Kostopulos.

Kombinovaná banka zároveň navýši kapitál o 3,9 miliardy eur, súčasťou čoho bude emisia nových akcií za 1,25 miliardy eur a konvertibilných dlhopisov za 500 miliónov eur, ktoré prevezme katarský investičný fond Paramount Services Holding. Ten by mal postupne v banke získať 17-% podiel.

Spojenie privítali grécka vláda aj centrálna banka ako najlepší krok smerom k ozdraveniu bankového sektora. Ako uviedol grécky minister financií Evangelos Venizelos, "tento krok ukazuje, že súčasná kríza môže byť aj šancou na štrukturálne zmeny, ktoré podporia finančný sektor aj ekonomiku". Zvlášť privítal investíciu katarského fondu, ktorá podľa neho vysiela medzinárodným trhom signál o dôvere v grécku ekonomiku.

O Alpha Bank a spojení s inou bankou sa hovorilo už vo februári. Vtedy banka odmietla ponuku na prevzatie práve od najväčšej National Bank of Greece s tým, že podmienky ponuky sú pre jej akcionárov nevýhodné.

Zdroj: TASR/AP, DPA, Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona