Alonso: Senna bol aj mojím idolom

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 18:38 • 2 min
Alonso: Senna bol aj mojím idolom

IMOLA - Stovky ľudí prúdili v piatok od rána do talianskej Imoly, aby si pripomenili 20. výročie smrti Brazílčana Ayrtona Sennu, jedného z najlepších a najtalentovanejších pretekárov formuly 1 svojej generácie a možno aj histórie.

slovakia

left justify in out

Presne o 14.17 h všetci stíchli a zastavili sa pri pamätníku v zákrute Tamburello, ktorá sa stala pre Sennu osudnou. Práve na tomto mieste vyletel vtedy 34-ročný rodák zo Sao Paula z trate a v 300-kilometrovej rýchlosti narazil do betónovej steny. Deň predtým počas kvalifikácie zahynul na rovnakom mieste aj rakúsky nováčik Roland Ratzenberger. Aj jeho pamiatku si na 1. mája pripomenul trúchliaci dav, v ktorom nechýbali priatelia, rodinní príslušníci, či súčasní jazdci a predstavitelia efjednotky. Bol medzi nimi bývalý Sennov tímový kolega z McLarenu Gerhard Berger, či súčasní jazdci Ferrari Fernando Alonso a Kimi Räikkönen.

 

"Viacerí súhlasíme s tým, že bol možno najlepším jazdcom histórie. Aj keď si teraz pripomíname veľmi smutné momenty, všetci tí, ktorí sme ho poznali, sme za to veľmi vďační," povedal Rakúšan Berger za potlesku auditória. Dvojnásobný majster sveta Španiel Alonso mal 12 rokov, keď Senna tragicky zahynul. "Aj pre mňa ako desiatky iných bol detským idolom. Keď som v televízii pozerával jeho preteky a zbadal tú jeho žltú prilbu a číslo 1 na monoposte, bol som nadšený a šťastný. Žiaľ, nemal som to šťastie osobne ho spoznať alebo sa s ním pretekať. Osud nám to nedoprial," povedal Alonso. 

 

Sennova neter Paula nechýbala medzi rodinnými príslušníkmi Brazílčana na spomienkovom stretnutí v Imole. Aj ona bola šokovaná veľkým počtom fanúšikov, ktorí prišli. "Znamená to, že zostal navždy v srdciach mnohých ľudí, ktoré ho mali radi. Tam niekde v ich vnútri stále žije. Je to úžasný pocit vidieť a precítiť to," povedala Paula. Organizátor pietnej spomienky, taliansky športový žurnalista Ezio Zermiani, bol tiež milo prekvapený hojnou účasťou. "Keď som ráno odchádzal z hotela, ohromili ma dopravné zápchy možno ešte väčšie ako počas konania pretekov formuly 1. Nazval by som to spomienkovou Grand Prix. Presvedčil som sa o tom, že Senna v skutočnosti pre týchto ľudí nikdy nezomrel," citujú agentúry Zermianiho



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies