Alonso, Briatore, Forlán, Safin či Rossi súčasťou Swissleaks

NETKY.SK • 9 Február 2015, 17:10 • 2 min
Alonso, Briatore, Forlán, Safin či Rossi súčasťou Swissleaks

BRATISLAVA - Španielsky jazdec formuly 1 Fernando Alonso, taliansky manažér zo spomenutého motoristického odvetvia Flavio Briatore, uruguajský futbalista Diego Forlán, ruský niekdajší tenista Marat Safin či taliansky cestný motocyklista Valentino Rossi figurujú na zozname ľudí z čerstvej aféry pod pracovným názvom Swissleaks.

slovakia

left justify in out

Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ) vyrukovalo na základe svojich prieskumov materiálov od francúzskeho periodika Le Monde s podozrením, že britská finančná skupina HSCB Holdings poskytovala vo Švajčiarsku prostredníctvom tajných kont anonymitu na prípadné daňové úniky a tzv. pranie špinavých peňazí. 

 

Databáza, ktorú v rokoch 2006 a 2007 odcudzil počas svojho pôsobenia v HSBC informatik Hervé Falciani a dodal ich úradom vo francúzskom Nice, ponúka prominentov z politickej, verejnej, kultúrnej či športovej sféry, ale aj osoby a skupiny podozrivé z teroristickej činnosti alebo obchodu s drogami, zbraňami a diamantmi. 

 

Swissleaks sa zakladá na takmer 60 000 dokumentoch, ktoré poskytujú údaje o viac ako 100 000 klientoch HSBC z 203 krajín. Objem prostriedkov je vyše 100 miliárd USD. ICIJ upozornila, že prítomnosť osôb v databáze neindikuje nevyhnutné porušenie zákona alebo nekalú činnosť. Informácie pochádzajú z jej webu, ale aj internetových stránok Focus a Tages-Anzeiger. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies