Žaloba na Tokaj je dôsledok neodborného prístupu mojich predchodcov

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 11:26 • 2 min
Žaloba na Tokaj je dôsledok neodborného prístupu mojich predchodcov

Žaloba na Tokaj je dôsledok neodborného prístupu mojich predchodcov

slovakia

left justify in out

img

Maďarská republika (MR) zažalovala Európsku komisiu (EK) za to, že Slovenskej republike do elektronickej evidencie E-Bacchus zapísala zemepisné označenie "Vinohradnícka oblasť Tokaj".
      "Je to dôsledok neodborného a neprofesionálneho prístupu mojich ministerských predchodcov, ktorí riadili tento rezort, hlavne tých posledných dvoch (Becíka a Chovana, obaja nominovaní stranou ĽS-HZDS - pozn. TASR)," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR Zsolt Simon (Most-Híd).
      Podľa neho si SR pôvodne v roku 2005 zapísala do svojho vinohradníckeho zákona, že má "Vinohradnícku oblasť Tokaj". "Tento názov v roku 2009 moji predchodcovia, konkrétne minister Becík, zmenil v zákone o vinohradníctve na Tokajskú vinohradnícku oblasť. V tom čase sme zároveň žiadali o zapísanie značky Vinohradnícka oblasť Tokaj do elektronického registra. Nie je jedno, či máte v zákone uvedené Tokaj, Tokajská, Tokajské alebo niečo iné. Musí to byť znenie Tokaj," povedal Simon.
      EK pre SR vo februári 2010 zapísala do elektronického registra značku "Vinohradnícka oblasť Tokaj". " A to v čase, keď Slovenská republika reálne vo vnútroštátnej legislatíve pre takúto značku nemala oporu," konštatoval.
      Pre túto skutočnosť MR podala 28. apríla 2010 na Európsku komisiu (EK) žalobu na Európsky súdny dvor (ESD), aby zrušil zápis EK týkajúci sa chráneného zemepisného označenia "Vinohradnícka oblasť Tokaj", ktorý nahrádza skoršie chránené zemepisné označenie "Tokajská vinohradnícka oblasť" do databázy E-Bacchus. "Táto skutočnosť sa zverejnila v Úradnom vestníku EÚ 17. júla 2010," informoval.
      "Ja ako minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR do ktorého kompetencie táto záležitosť patrí v zmysle štatútu ESD sa v mene SR pripájam ako vedľajší účastník k tomuto súdnemu procesu na strane Európskej komisie, aby sme jej mohli poskytnúť podpornú argumentáciu," oznámil.
      "Nechápem, prečo moji predchodcovia ohrozili značku Tokaj, s možnosťou, že o ňu prídeme, keď som na to v predchádzajúcom období ako poslanec Národnej rady SR upozorňoval," uviedol. Dnes je táto hrozba podľa neho "reálna".
      "Považujem za potrebné povedať celej republike, ako sa správali moji predchodcovia vo vzťahu k takej významnej značke akou Tokaj je," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies