Allen: USA hľadajú politické riešenie krízy v Sýrii bez účasti prezidenta Asada

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 12:59 • 2 min
Allen: USA hľadajú politické riešenie krízy v Sýrii bez účasti prezidenta Asada

ISTANBUL - Spojené štáty naďalej chcú, aby sa rokovania o politickom riešení krízy v Sýrii konali bez účasti prezidenta Bašára Asada. Americký postoj k sýrskemu vodcovi sa nezmenil, ubezpečil emisár americkej vlády John Allen počas utorkových rokovaní s tureckými predstaviteľmi.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na veľvyslanectvo USA v Ankare, kam generál Allen pricestoval ako osobitný emisár vlády USA zodpovedný za vybudovanie koalície spojencov proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

 

Allenovo vyhlásenie súvisí s výrokom šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho, ktorý sa minulú nedeľu vyjadril, že Spojené štáty "budú musieť nakoniec vyjednávať" so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

 

Ministerstvo zahraničných vecí USA neskôr jeho výrok korigovalo v tom zmysle, že Kerry vo svojom vyjadrení nemyslel konkrétne Asada. Hovorkyňa rezortu Marie Harfová zopakovala, že Washington nebude nikdy rokovať so sýrskym prezidentom.

 

Kerryho vyjadrenie ostro odsúdilo Turecko, ktoré je jedným z Asadových najsilnejších oponentov. Premiér Ahmet Davutoglu v tejto súvislosti vyhlásil, že rokovať so sýrskym prezidentom by bolo ako podať si ruku s Adolfom Hitlerom.

 

Biely dom v minulosti vždy trval na tom, aby Asad v rámci politického riešenia konfliktu odstúpil z postu hlavy štátu. Americké veľvyslanectvo po Allenových rokovaniach v Ankare vo vydanom vyhlásení uviedlo, že USA sú toho názoru, že sýrsky prezident Asad prišiel o všetku legitimitu a nemôže ďalej viesť svoju krajinu, pretože za jeho vlády došlo k posilneniu IS a ďalších teroristických skupín.

 

Spojené štáty sa preto snažia nájsť pre Sýriu také politické riešenie situácie, ktoré by nezahŕňalo Asadovu účasť, uviedla ambasáda USA v Ankare.

 

Sýrska občianska vojna vstúpila už do piateho roku svojho trvania. Podľa odhadov OSN si vyžiadala dosiaľ 215.000 obetí na životoch a zo svojich domovov vyhnala takmer polovicu obyvateľstva krajiny.

Damask obviňuje svojich oponentov zo Západu a z Perzského zálivu, že sa usilujú zničiť Sýriu poskytovaním pomoci povstalcom, ktorým teraz dominujú džihádisti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona