All Nippon Airways rušia lety pre problémy s motormi Rolls-Royce

NETKY.SK • 26 August 2016, 11:05 • 2 min
All Nippon Airways rušia lety pre problémy s motormi Rolls-Royce

TOKIO - Japonská letecká spoločnosť All Nippon Airways (ANA) musela dnes zrušiť deväť vnútroštátnych letov pre problémy s motormi Rolls-Royce Trent 1000 v lietadlách Boeing 787 Dreamliner. ANA ako najväčší prevádzkovateľ týchto lietadiel zároveň oznámil, že v septembri pravdepodobne zruší viac než 300 domácich letov.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA aerolínie vlastnia 50 Dreamlinerov a všetky sú vybavené motormi Rolls-Royce. Keď ANA vo februári odhalila problém počas letu z Japonska do Malajzie, začala opravovať motory na lietadlách určených pre medzinárodné lety. Keďže podobné problémy nastali aj na vnútroštátnych linkách, opravovať začne aj tieto lietadlá.

 

Let ANA z Tokia do Fukuoky sa musel vo štvrtok 25. augusta vrátiť na tokijské letisko Haneda, keď indikátory v kokpite upozornili pilotov na abnormálny chod ľavého motora. Problém sa podobne ako u medzinárodných letov prejavil nadmernými vibráciami.

 

Ako informuje portál Fortune, ANA musí vymeniť poškodené lopatky turbíny, ktoré za určitých letových podmienok začnú korodovať. Po celom svete lieta 445 Dreamlinerov a podľa Boeingu 168 z nich je vybavených motormi Rolls-Royce. Spoločnosti si pri objednávaní lietadiel môžu vybrať medzi motormi Rolls-Royce a General Electric.

 

Boeing aj Rolls-Royce uviedli, že úzko spolupracujú s ANA na vyriešení problémov s cieľom minimalizovať výpadky. Iné spoločnosti zatiaľ problémy s motormi Trent 1000 neoznámili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona