Alkoholizmus je duševná porucha

NETKY.SK • 12 November 2014, 09:04 • 2 min
Alkoholizmus je duševná porucha

BRATISLAVA - Verejnosť má rôzne názory na požívanie alkoholu, avšak aj odborníci sa v niektorých názoroch líšia.

slovakia

left justify in out

Kardiológovia dovolia viac pohárov červeného vína denne a psychiatri a onkológovia varujú, že denné popíjanie určite neodporúčajú. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje na škodlivé účinky alkoholu v akýchkoľvek dávkach a aj jeho dokázaný vplyv na vznik rakoviny. Liga za duševné zdravie pripomína, že alkoholizmus je duševná porucha.
      

"Alkohol je na zozname kancerogénov WHO IARC a mnoho rokov je známy ako vyvolávateľ nádorov v oblasti hlavy a krku, pažeráka, no a posledných pätnásť rokov je známy ako rizikový faktor karcinómu prsníka. Vieme, že existuje vzťah medzi konzumáciou alkoholu a nádormi hrubého čreva, konečníka, pečene, pravdepodobne aj nádorov pankreasu, krčka maternice a iných nádorov vonkajších ženských pohlavných orgánov, ale aj leukémie a mnohopočetného myelómu. Napriek rôznym názorom neexistuje bezpečné množstvo alkoholu," povedal onkológ Stanislav Špánik z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.
      

Biologický mechanizmus, ktorý vedie k rakovinovému pôsobeniu alkoholu nie je podľa jeho slov úplne známy. Alkoholické nápoje obsahujú najmenej 15 karcinogénnych zložiek, najvýznamnejší je etanol a jeho metabolit acetaldehyd. "Jedinou prevenciou pre ľudí všeobecne je sledovať príjem alkoholu, limitovať konzumáciu v zmysle radšej menej ako viac, vynechať príjem alkoholu niekoľko dní v týždni," radí Špánik.
      

Riziko vzniku rakoviny je menšie, čím menej človek pije. Súčasné pitie a fajčenie sú ešte horšie. Alkohol môže fungovať ako rozpúšťadlo, ktoré pomáha iným škodlivým látkam, ako tie, ktoré sú v tabakovom dyme, vstupovať do buniek výstelky tráviaceho traktu oveľa ľahšie. To môže byť vysvetlením, prečo je kombinácia fajčenia a pitia vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny úst a hrdla ako len samostatné pitie či fajčenie. V niektorých prípadoch môže alkohol spomaľovať proces tela zbavovať sa škodlivých látok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies