Alkohol za volantom bude trestným činom

NETKY.SK • 9 Marec 2011, 08:36 • 2 min
Alkohol za volantom bude trestným činom

Alkohol za volantom bude trestným činom

slovakia

left justify in out

img

Alkohol za volantom by mal byť trestným činom. S takýmto návrhom na zmenu pravidiel v doprave prišiel minister vnútra Daniel Lipšic. Trestne zodpovedný bude ten vodič, ktorého hladina alkoholu v krvi bude nad jedno promile. Lipšic o tom informoval dnes na tlačovej konferencii po rokovaní s dopravnými expertmi.
V doprave pripravilo ministerstvo aj ďalšie zmeny, jednou z nich je zásada trikrát a dosť. "Pokiaľ vodič bude pristihnutý trikrát pod vplyvom alkoholu, bude mu doživotne odobratý vodičský preukaz," vysvetlil minister. Tri razy pritom bude musieť byť pristihnutý v rozsahu desiatich rokov. Lipšic chce tiež zaviesť, aby v prípade, že niekto dostane dva razy zákaz činnosti viesť motorové vozidlá pre alkohol, aby mu tento trest nemohol byť skrátený.
Viesť motorové vozidlá by podľa ministra po zmene zákonov mohli už aj 17-roční, avšak pod podmienkou, že jeden rok budú šoférovať v sprievode vodiča, ktorý má minimálne desaťročnú prax. Lipšic uviedol, že tento model funguje v Nemecku, kde sa ním podarilo znížiť počet dopravných nehôd u mladých vodičov. Ak vodič bude dva razy potrestaný za porušenie dopravných pravidiel, čaká ho preskúšanie. Nová právna úprava by mala dbať aj na ochranu chodcov a cyklistov. Ohrozenie chodcov na priechode by malo byť závažným porušením predpisov s hrozbou pokuty od 60 do 300 eur.
Základným cieľom novely je podľa Lipšica zníženie počtu dopravných nehôd, mŕtvych na cestách a prísnejšie tresty pre cestných pirátov. Zmeny pôjdu do pripomienkového konania už tento týždeň a do parlamentu by zmeny zákona mohli dostať v máji. "Budeme sa uchádzať o podporu v parlamente. Nevnímam v návrhu nič, čo by nebolo v parlamente priechodné," odpovedal Lipšic na otázku, či má zmeny prerokované s koaličnými partnermi. Minister pripomenul, že keď ako opozičný poslanec predložil návrh, ktorým sa mal stať alkohol za volantom trestným činom, hlasovala za neho celá vtedajšia opozícia. "Predpokladám konzistentnosť hlasovania koaličných partnerov," uzavrel minister.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona