Alkohol v tehotenstve je rizikom, asi 250 detí ročne sa narodí poškodených

NETKY.SK • 7 September 2015, 18:15 • 2 min
Alkohol v tehotenstve je rizikom, asi 250 detí ročne sa narodí poškodených

BRATISLAVA - Na Slovensku sa ročne narodí asi 250 detí s fetálnym alkoholovým syndrómom (FAS).

slovakia

left justify in out

Ide o výsledok pitia alkoholu počas tehotenstva. "Hlavné príznaky sú spomalený vývoj plodu, podvýživa, nevyvinutá hlava a mozog, poškodený zrak a sluch a rôzne telesné odchýlky," hovorí gynekológ Jaroslav Hinšt. Za najhoršie označil poškodenie mozgu, keďže to už nemožno ovplyvniť.

 

Už po narodení sa u týchto detí podľa jeho slov prejavuje slabý sací reflex, alkoholové abstinenčné príznaky, dráždivosť a poruchy spánku. Deti v dôsledku fetálneho alkoholového syndrómu často trpia nielen fyzickými poruchami, ale aj duševnými. Výnimkou nie sú problémy so správaním, tieto deti sa ťažko vychovávajú.

 

"Majú problém so sústredením, učením, môžu sa u nich objaviť i poruchy správania," potvrdzuje Barbora Kuchárová, šéfka združenia Prima špecializujúceho sa na problematiku závislostí. Takéto deti tak potrebujú špeciálnu starostlivosť. Môže im pomôcť správna diagnostika a vhodne zvolená terapia. Na Slovensku v roku 2015 ukončili vzdelávanie v tejto oblasti 15 vyškolení odborníci.

 

Prevenciou ochorenia je vyhýbanie sa alkoholu počas tehotenstva. Štúdie, ktoré by potvrdzovali domnienku, že malé množstvo alkoholu neškodí, podľa Hinšta neexistujú. Na problematiku už po štvrtý raz upozorní aj kampaň spoločnosti Pivovary Topvar s názvom 9 mesiacov 0 promile. Odštartuje v stredu (9.9.) pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o fetálnom alkoholovom syndróme. Informácie o rizikách konzumácie alkoholu v tehotenstve sa tak objavia na produktoch spoločnosti a vo vybraných prevádzkach, šíriť sa budú aj cez osvetovú kampaň. Partnerom kampane je Únia materských centier SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona