Alkohol, tichý zabijak: Vedci zistili, aké vážne poškodenia môže spôsobiť

NETKY.SK • 13 Január 2018, 15:00 • 2 min
Alkohol, tichý zabijak: Vedci zistili, aké vážne poškodenia môže spôsobiť

Vedcom sa v najnovšej štúdii podarilo konkrétne opísať, aký dopad má konzumácia alkoholu na organizmus. Dôsledky môžu byť oveľa vážnejšie, ako si myslíme.

slovakia

left justify in out

To, že pitie alkoholu nie je pre telo veľmi blahodarné vieme už dávno. Doposiaľ sme však nemali konkrétne poznatky o tom, akým spôsobom nabúrava normálne fungovanie organizmu. Ako sa ukázalo v štúdii, ktorú realizovali vedci na Cambridgeskej univerzite, alkohol napáda priamo DNA a trvalo ju poškodzuje.

 

Odborníci sa v rámci výskumu sústredili na pozorovanie kmeňových buniek, ktoré sa podieľajú na krvotvorbe. Ich porucha pre človeka znamená nedostatočné zásobovanie tela krvou, s čím  súvisia mnohé vážne zdravotné komplikácie. Pozorovaním sa zistilo, že alkohol likviduje DNA týchto dôležitých buniek a časom ju môže poškodiť až natoľko, že dôjde k úplnej zástave schopnosti tvoriť novú krv.

 

U jednotlivcov, ktorí majú východoázijských predkov sa celý degeneratívny proces môže ešte urýchliť. Títo ľudia totiž trpia nedostatkom enzýmu, ktorého úlohou je spracovávať alkohol. Typickým prejavom jeho absencie je sčervenanie pokožky po požití alkoholického nápoja.

 

Takéto poškodenie DNA sa následne podpisuje na vyššej náchylnosti k niektorým druhom rakoviny. Ide napríklad o rakovinu pažeráka, hrtana, pečene, prsníkov či čriev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies