Alkohol pri vode sa môže skončiť tragédiou

NETKY.SK • 16 August 2015, 10:30 • 2 min
Alkohol pri vode sa môže skončiť tragédiou

BRATISLAVA - Kombinácia alkoholu a kúpania sa môže skončiť nešťastne až tragicky, čo potvrdzujú aj skúsenosti záchranárov a lekárov. Alkohol totiž svojimi prirodzenými účinkami urýchľuje topenie. Nebezpečný je najmä v kombinácii s prudkým ponorením do studenej vody.

slovakia

left justify in out

„Ak sa človek, ktorý je intoxikovaný alkoholom, ponorí do chladnej vody, dochádza k prudkému zúženiu alkoholom roztiahnutých ciev s akútnym náhlym preťažením obehu a možnou reflexnou zástavou srdcovej činnosti a poruchou vedomia. Následne dochádza k zatečeniu vody do dýchacích ciest a k utopeniu,“ vysvetľuje primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny z Antolskej Jakub Hložník.

 

Je preto dôležité nevstupovať do vody pod vplyvom alkoholu. "Ak je človek prehriaty, postupne sa treba ovlažiť a nie prudko sa ponoriť. Veľmi nebezpečné je aj skákanie do vody bez poznania dna,“ upozorňuje primár.

 

Najbezpečnejšími plochami na kúpanie sú tie s vodnou záchrannou službou. Najnebezpečnejšie sú rieky s tečúcou vodou a prudké zrázy na neznámych vodných plochách. Dospelí ani mladiství by pre hrozbu závažných poranení krčnej chrbtice nikdy nemali skákať do neznámej vody, ale ani do známej a mútnej vody. Pri blížiacej sa búrke je potrebné vodnú plochu urýchlene opustiť, pretože hlava plavca na tejto ploche ako voľnom priestranstve je najbližším predmetom pre úder blesku.

 

Lekári v bratislavskej univerzitnej nemocnici sa podľa jej hovorkyne Petry Stano Maťašovskej každoročne stretávajú s odvrátenou vizitkou neuvážených letných radovánok pri vode. Pomoc lekárov potrebujú nielen pacienti, ktorí sa topili, ale aj tí, čo skákali do plytkej vody, alebo si pri vode spôsobili úraz.

Vlani sa cez prázdniny utopilo asi 30 ľudí, predvlani 40.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies