Alkohol na svahu sa nemusí vyplatiť

NETKY.SK • 31 December 2015, 11:12 • 2 min
Alkohol na svahu sa nemusí vyplatiť

BRATISLAVA - Každý, kto sa lúčil so starým rokom a vítal nový s pohárom v ruke a na druhý deň sa chystá na svah, mal by si dať pozor na zostatkový alkohol, ktorý sa v tele môže udržať aj na ďalší deň. Ľudský organizmus dokáže odbúrať len približne 0,1 promile alkoholu za hodinu.

slovakia

left justify in out

"Nezabúdajte, že alkohol v krvi často dodáva odvahu nezodpovedne riskovať, čo sa vám na svahu nemusí vyplatiť. Môžete privodiť úraz sebe alebo ďalším lyžiarom. Najčastejšími nehodami na svahu sú práve strety dvoch lyžiarov, ktoré sa niekedy končia fatálne. Ak ste požili alkohol a utrpíte zranenie na svahu, poisťovňa vám môže znížiť náhradu škody primerane podľa toho, do akej miery bol príčinou nehody práve alkohol v krvi. Ak vám ale namerajú viac ako 1,5 promile, poisťovňa vám vzniknutú škodu nenahradí," upozorňuje Helena Kanderková z Allianz – Slovenskej poisťovne.

 

Navyše podľa novely zákona o Horskej záchrannej službe, ktorá je v platnosti, môže dotyčný za nedisciplinované správanie na svahu dostať pokutu až do výšky 331 eur.

 

Na svah podľa Kanderkovej by mal ísť každý triezvy. Ak je neistý, či má v krvi zostatkový alkohol, alebo nie, mal by použiť bežne dostupný na čerpacích staniciach alebo v lekárňach jednorazový tester na alkohol. Bezpečnosť na svahu možno zvýšiť aj používaním reflexného bezpečnostného odevu, vrátane lyžiarskej prilby a reflexných bezpečnostných prvkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona