Alkohol ako pomocník v komunikácii cudzou rečou? Áno, tvrdí štúdia, ale veľký pozor na množstvo!

NETKY.SK • 1 August 2018, 12:15 • 2 min
Alkohol ako pomocník v komunikácii cudzou rečou? Áno, tvrdí štúdia, ale veľký pozor na množstvo!

Máte pocit, že po jednom pive sa vám rozpráva cudzou rečou akosi jednoduchšie? Zrejme to nebolo len zdanie.

slovakia

left justify in out

Ovládanie aspoň jedného cudzieho jazyka by dnes už nemalo byť ničím výnimočným. Potrebujeme to v práci, na zahraničných dovolenkách, ale už aj v bežnom živote. Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorí sa cudziu reč učia roky, ovládate gramatiku a máte aspoň akú-takú slovnú zásobu, nemal by to byť problém. Alebo...?

 

Nie je neobvyklým javom, že človek, ktorý síce teoreticky jazyk ovláda, má problém s komunikáciou, najmä s tou tvárou v tvár. Vyhovára sa na to, že nemá dostatočný čas, aby zareagoval a nestihne si dobre premyslieť, čo chce povedať a ako to má vlastne urobiť. Problém je však inde, ľudia sú často v strese, preto nevedome blokujú svoje vedomosti. A v tom pomáha malé množstvo alkoholu, ukázala štúdia.

 

Vedci si vybrali skupinku 50 nemeckých študentov z jednej z holandských univerzít. Všetci študovali v holandskom jazyku, preto reč ovládali. Rozdelili ich na dve skupiny, pričom jedným dali pohár vody, druhým veľké pivo. Potom sa mali rozprávať s Holanďanmi. Všetky rozhovory sa zaznamenávali a následne ich zhodnotili odborníci. Ukázalo sa, že študenti s pivom komunikovali oveľa plynulejšie, mali lepší prízvuk aj slovnú zásobu. Triezvi na tom boli o niečo horšie.

 

V tomto experimente sa teda potvrdilo, že malé množstvo alkoholu nám skutočne dokáže „rozviazať“ jazyk a vytiahnuť z nás skryté schopnosti. Vedci však upozorňujú, že by sme to skutočne nemali prehnať. Viac ako jeden pohár piva či vína by totiž mal úplne opačný efekt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies