Aljašská sopka Pavlof začala vybuchovať s novou intenzitou

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 09:04 • 2 min
Aljašská sopka Pavlof začala vybuchovať s novou intenzitou

JUNEAU - Aljašská sopka Pavlof, ktorá už niekoľko rokov chrlí popol a lávu, zintenzívnila tento týždeň svoju aktivitu a vychrlila stĺp sopečného popola a plynov až do výšky 7315 metrov. Úrady v tejto oblasti vyhlásili najvyšší stupeň varovania za uplynulých päť rokov, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Aktivita sopky, ktorá sa nachádza v neobývanej oblasti vzdialenej takmer 970 kilometrov juhozápadne od mesta Anchorage, doteraz vďaka priaznivým poveternostným podmienkam nespôsobila nijaké výpadky v leteckej doprave, pretože lietadlá sa postihnutej oblasti môžu vyhnúť.

 

Pre vedcov z Aljašského vulkanologického observatória bol však výbuch sopky dosť silný na to, aby prvý raz od roku 2009 vyhlásili najvyšší stupeň varovania. Vtedy došlo k niekoľkým erupciám sopky Mount Redoubt, ktorá vychrlila popol až do výšky 15 kilometrov.

 

"Znamená to, že (Pavlof) môže vybuchovať niekoľko týždňov, alebo dokonca mesiacov," povedala o varovaní geologička Michelle Coombsová. "Nemyslím si, že tak dlho bude vyhlásený najvyšší stupeň, ale vzhľadom na minulosť (sopky) to chvíľu potrvá," uviedla ďalej Coombsová. Dodala, že postihnutá oblasť je neobývaná a len občas ju navštívia poľovníci.

 

"Teraz, keď je jasno, je to len úžasné divadlo," povedala Coombsová. "Dostávame veľa hlásení od pilotov a veľa kvalitných fotografií, takže máme dobrý prehľad," dodala.

 

Sopka Pavlof, vysoká 2515 metrov, leží v letovom koridore medzi Severnou Amerikou a Áziou, ale lietadlá tam väčšinou lietajú vo výške takmer 9200 metrov, takže popolček zo sopky nemá na leteckú dopravu v tejto oblasti nijaký vplyv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies