Aljaška sa stala tretím štátom s legálnou marihuanou

NETKY.SK • 25 Február 2015, 07:07 • 2 min
Aljaška sa stala tretím štátom s legálnou marihuanou

JUNEAU - Štát Aljaška sa stal v utorok tretím v USA, ktorý zlegalizoval takzvané rekreačné užívanie marihuany po tom, ako takýto krok podporili obyvatelia v referende.

slovakia

left justify in out

Opatrenie schválené súbežne s voľbami nových kongresmanov a guvernérov v novembri 2014 povoľuje dospelým siahať po mäkkej droge v súkromí, fajčenie na verejnosti je však naďalej zakázané a v najväčšom meste Anchorage hrozí porušovateľom pokuta vo výške 100 dolárov (88 eur).

 

Podporovatelia legalizácie sa preto rozhodli zrušiť plánované pouličné oslavy. Náčelník miestnej polície varoval, že jeho podriadení budú prísne dbať na dodržiavanie zákazu, zatiaľ čo úrady v riedko osídlených oblastiach na severe vyhlasujú, že fajčenie vonku je možné tolerovať, ak tak obyvatelia robia na súkromných pozemkoch a nikoho tým neobťažujú.


Okrem samotného užívania môžu dospelí Aljašťania marihuanu od utorka legálne pestovať, nosiť so sebou a poskytovať ju iným osobám. V ďalšej fáze, ktorá sa začne najskôr v roku 2016, by mal v štáte vzniknúť regulovaný trh s marihuanou. Ešte pred Aljaškou zaviedli voľné užívanie aj v štátoch Colorado a Washington, zatiaľ čo v priebehu niekoľkých mesiacov by mal nasledovať ich príklad Oregon, kde sa konalo príslušné referendum v rovnakom čase ako na Aljaške.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies