Aljaška má byť tretím americkým štátom, kde zlegalizujú marihanu

NETKY.SK • 9 Január 2014, 11:32 • 2 min
Aljaška má byť tretím americkým štátom, kde zlegalizujú marihanu

ANCHORAGE - Aktivisti bojujúci za legalizáciu užívania marihuany v americkom štáte Aljaška už majú dostatok podpisov na vypísanie referenda o tejto otázke.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom v stredu, v zbere petičných hárkov však plánujú pokračovať aj naďalej. Doteraz sa im podarilo zohnať 46-tisíc podpisov, na vypísanie všeľudového hlasovania im pritom postačuje 30-tisíc hárkov. V prípade úspešného verifikovania podpisov zo strany aljašských úradov by sa mohlo referendum uskutočniť už 19. augusta. Podobná iniciatíva zlyhala v roku 2000, aktivisti však tentoraz vyhlasujú, že verejná mienka sa odvtedy zmenila a tentoraz budú úspešní. Predaj marihuany je tam v súčasnosti legálny len na medicínske účely.

Aljaška sa môže stať už tretím americkým štátom, kde je "rekreačné" užívanie marihuany legálne. Pripojila by sa tak k Washingtonu a Coloradu. Problémom je, že prechovávanie tejto návykovej látky spadá pod federálnu jurisdikciu a za tento čin hrozí väzenie. Prezident Barack Obama však už dávnejšie avizoval, že jeho administratíva nebude postihovať predaj marihuany v štátoch, ktoré ju v referendách povolili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona