Alijev opäť vyhral voľbyv Azerbajdžane, prezidentom bude 3. raz

NETKY.SK • 10 Október 2013, 10:02 • 2 min
Alijev opäť vyhral voľbyv Azerbajdžane, prezidentom bude 3. raz

BAKU - Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v stredu vysoko zvíťazil v prezidentských voľbách a hlavou štátu tak zostane aj po tretí raz v rade.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z oficiálnych čiastkových výsledkov po sčítaní troch štvrtín hlasov. Autoritárskeho lídra volilo 84,7 percent občanov. Jeho súper, opozičný kandidát Džamil Hasanli získal 5,2 percenta hlasov. Hasanli z Národnej rady demokratických síl, ktorá združuje viaceré politické subjekty, hovorí o rozsiahlych volebných podvodoch. Vyhlásil už, že výsledky nebude akceptovať. Alijev, naopak, konštatoval, že prezidentské voľby v jeho krajine boli slobodné a transparentné, čo považuje za víťazstvo demokracie.

Alijev sa ujal moci v roku 2003 po smrti svojho otca Hejdara, ktorý krajine vládol od roku 1993. V Azerbajdžane pritom odvtedy neprebehli ani jedny voľby bez toho, aby sa nestali terčom kritiky medzinárodných inštitúcií, ktoré úradom vyčítali ich nedemokratický priebeh. Všetko nasvedčuje tomu, že hlasovanie sa stretne s kritikou zahraničia aj tentoraz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies