Alianciu žien Slovenska prijali za člena medzinárodnej spoločnosti

NETKY.SK • 17 December 2017, 12:30 • 2 min
Alianciu žien Slovenska prijali za člena medzinárodnej spoločnosti

BRATISLAVA - Mimovládna organizácia Aliancia žien Slovenska bola prijatá za riadneho člena medzinárodnej spoločnosti Work With Perpetrators (Práca s páchateľmi) so sídlom v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala Jitka Dvořáková z Aliancie žien Slovenska, prijatie do celoeurópskej organizácie je uznaním prínosu aliancie v oblasti práce s páchateľmi násilia na ženách.

Aliancia žien Slovenska úspešne zavádza do praxe najnovšie metódy pri resocializácii odsúdených, ako aj pri práci s páchateľmi, a to je podľa Dvořákovej prísľubom dlhodobej spolupráce aj na európskej úrovni. Vďaka projektu Intervenčné centrum, ktorý bol financovaný z Nórskych fondov, bolo založené Centrum sociálneho výcviku a na Slovensku sa etabloval intervenčný program pre páchateľov na ženách. Súčasťou projektu je aj podpora ich bývalým a aktuálnym partnerkám.

Práve prostredníctvom kontaktu s páchateľmi násilia aj ich partnerkami je možné získať komplexnejší a pravdivejší obraz o realite násilného partnerského vzťahu. „Páchateľov učíme identifikovať postoje, zámery, myšlienky a pocity, ktoré v danej situácii vyústia do násilného správania. Tieto princípy potom zosobňujeme na konkrétnych situáciách zo života účastníkov programu, hľadáme alternatívne nenásilné reakcie a precvičujeme ich použitie“ objasnil fungovanie skupiny riaditeľ Centra sociálneho výcviku Róbert Vavro.

Riaditeľ centra vysvetlil, že ťažisko práce sa v súčasnosti presúva na prevenciu. „Aktuálne naše pôsobenie rozširujeme aj na páchateľov, ktorí sú na slobode a potrebujú pomoc - návod, ako dokážu svoje násilné správanie v budúcnosti zmeniť. Počítame pritom so spoluprácou sudcov a sudkýň, ktorí môžu ako súčasť trestu nariadiť páchateľom účasť na takýchto intervenčných programoch“, dodal Róbert Vavro.

Aliancia žien Slovenska sa venuje riešeniu problematiky násilia páchaného na ženách od roku 1994. S podporou Nórskych fondov pokračuje v druhej línii svojich aktivít zameraných na elimináciu násilia na ženách prostredníctvom práce s páchateľmi. Systematickému zavádzaniu programov sociálneho výcviku pre páchateľov sa najmä v spolupráci so Zborom väzenskej a justičnej stráže a Koordinačno-metodickým centrom pre rodovo podmienené a domáce násilie venuje od roku 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona