Aliancii za rodinu pri zbieraní podpisov pomáhalo najmä OĽaNO

NETKY.SK • 30 August 2014, 10:05 • 2 min
Aliancii za rodinu pri zbieraní podpisov pomáhalo najmä OĽaNO

BRATISLAVA - Z politických strán pomáhalo pri organizovaní petície za referendum o ochrane rodiny najmä hnutie OĽaNO.

slovakia

left justify in out

Členovia občianskej iniciatívy Aliancia za rodinu, ktorá petíciu rozbehla, sa však na tému silných pro-rodinných politík a podpory prípadného referenda o ochrane rodiny stretli s viacerými politickými stranami. "Strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti prejavila svoj skutočný záujem pomôcť našim snahám prostredníctvom viacerých poslancov, ktorí ju zastupujú v Národnej rade Slovenskej republiky aj pri zbere podpisov a organizovaní dobrovoľníkov," uvádza sa v dnešnom vyhlásení Aliancie, ktorá OĽaNO ako aj jeho predsedovi ďakuje. "Ďakujeme za konkrétnu pomoc pri inšpirovaní dobrovoľníkov, ktorú nám poslanci OĽANO poskytli a veríme, že táto pomoc bude pokračovať aj pri informovaní verejnosti o potrebe referenda o ochrane rodiny," povedal hovorca Aliancie Anton Chromík.

 

Dobrovoľníci z Aliancie za rodinu (AZR) v stredu odovzdali prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi viac ako 400-tisíc podpisov za referendum o ochrane rodiny. Občanov sa Aliancia v referende chce pýtať štyri otázky: Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia. Prezident Andrej Kiska ešte nechcel prezradiť, ako naloží s petíciou za vypísanie referenda o ochrane rodiny. "Prezident Andrej Kiska bude po prijatí petície za vyhlásenie referenda postupovať v zmysle svojich kompetencií a bude sa riadiť zákonnými lehotami," povedal agentúre SITA hovorca hlavy štátu Peter Petrus. 

 

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície. Aliancia za rodinu tvrdí, že sa im podarilo vyzbierať viac ako 400-tisíc podpisov. Ústava však dáva Kiskovi aj možnosť podať na ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou. Ak tak Kiska urobí, lehota 30 dní neplynie. Ústava hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Referendom sa však môže rozhodnúť o iných dôležitých otázkach verejného záujmu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies