Aliancia žien udelí anticenu proti sexizmu v reklame

NETKY.SK • 25 Február 2016, 15:16 • 2 min
Aliancia žien udelí anticenu proti sexizmu v reklame

BRATISLAVA - Mimovládna organizácia Aliancia žien – Cesta späť spustila pilotný ročník anticeny proti sexizmu v reklame s názvom Sexistický kix.

slovakia

left justify in out

Na webovej stránke sexistickykix.sk môže ktokoľvek do 7. marca nominovať na anticenu Sexistický kix reklamy, ktoré znevažujú a diskriminujú ľudí na základe príslušnosti k ženskému či mužskému rodu. O udelení anticeny rozhodne hlasovanie verejnosti a odbornej poroty.

 

Agentúru SITA o tom informovala Jitka Dvořáková z Aliancie žien - Cesta späť s tým, že zadávateľ reklamy s najvyšším počtom hlasov sa stane držiteľom anticeny, ktorá vznikla so zámerom kriticky poukázať na sexizmus ako chybu v reklame i spoločnosti a upozorniť na dôsledky sexistického znevažovania pre reálne životy ľudí, najmä žien. Partnermi pilotného ročníka hlasovania o anticene Sexistický kix sú Rada pre reklamu, slovenská feministická organizácia ASPEKT a česká mimovládna organizácia Nesehnutí. Výsledky vyhlásia v apríli tohto roku.


Do hlasovania o anticenu Sexistický kix môže verejnosť nominovať všetky reklamy, ktoré znevažujú a diskriminujú ľudí na základe pohlavia či na základe ich príslušnosti k ženskému či mužskému rodu alebo aj na základe odmietania takejto príslušnosti. Ide napríklad o zobrazovanie ženského tela ako sexuálneho objektu, navyše bez akéhokoľvek súvisu s propagovaným produktom ako aj o iné formy ponižujúcich rodovo stereotypných zobrazení.

 

"Rodovo podmienené násilie je dôsledkom nerovnovážneho postavenia žien a mužov v spoločnosti. Spoločnosť napriek tomu často zatvára oči pred rôznymi formami diskriminácie žien, a to aj v reklame. Sexizmus ako aj ďalšie formy diskriminácie v reklamách sa pritom vo verejnom priestore bežne objavujú ako normálne a beztrestné,“ uviedla riaditeľka Aliancie žien - Cesta späť Katarína Farkašová.


"Verím, že si nezodpovední klienti a agentúry vezmú k srdcu tento apel na etický rozmer reklamy a budú sa hanbiť, ak túto cenu získajú,“ uviedol prezident Klubu reklamných agentúr Slovenska (KRAS) Róbert Slovák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies