Aliancia žien Slovenska už pomáha aj seniorom a mládeži

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 15:45 • 2 min
Aliancia žien Slovenska už pomáha aj seniorom a mládeži

BRATISLAVA - Vyše 1 300 hodín špeciálneho poradenstva pre seniorov, zrakovo postihnutých a mladistvých poskytli za posledných 18 mesiacov odborníci organizácie Aliancia žien Slovenska v rámci jej nového projektu zameraného na poradenské služby pre obete násilia zo znevýhodnených skupín.

slovakia

left justify in out

Ako dnes novinárom povedala riaditeľka aliancie Katarína Farkašová, najviac sa na poradcov obracali seniori, zrakovo postihnutých bolo len minimálne. Okrem násilia a zlého zaobchádzania v rodine sa starí ľudia podľa nej sťažovali najmä na nezáujem spoločnosti, nedostatok podpory od štátu, chýbajúce uznanie a vďačnosť, na nízke dôchodky, osamelosť či majetkové problémy. "Slovensko sa zdá byť len málo citlivou krajinou v zmysle reflektovania potrieb seniorov," konštatovala Farkašová s tým, že aj v našej krajine sa prejavuje takzvaná diskriminácia v starobe.


Poradenstvo aliancia žien Slovenska poskytuje na telefónnom čísle 0903 519 550 alebo osobnými stretnutiami, pre mladistvých aj prostredníctvom Skypu a e-mailovej komunikácie. Projektom, ktorý je financovaný z Nórskych grantov a Grantov EHP, reagovala na potrebu poradenstva aj pre rizikové skupiny obyvateľstva so špecifickými potrebami, ktoré sa nachádzajú v situácii domáceho násilia.

 

"Na Slovensku pre tieto osoby služby v oblasti domáceho násilia doteraz neexistovali," povedala koordinátorka projektu Jitka Dvořáková. Projekt okrem právneho, psychologického, ekonomického a sociálneho poradenstva zahŕňal aj vytvorenie informačných brožúr a letákov pre cieľové skupiny ako aj osvetu na školách. Poskytnutý grant bol vyše 74 500 eur, projekt bude pokračovať aj tento rok.


Ako informovala Marcela Gbelecová zo sociálneho odboru bratislavského magistrátu, aj hlavné mesto Bratislava participuje na projektoch spojených s elimináciou a prevenciou domáceho násilia. Ľuďom ohrozeným násilím napríklad poskytuje finančný príspevok, o ktorý môžu požiadať ako ženy s deťmi, tak aj muži.

 

Finančný príspevok môžu žiadatelia využiť na základné životné potreby, ako je nákup potravín, ošetrenie u lekára a podobne. Zároveň majú obete násilia možnosť ubytovať sa v krízovom centre Repuls, ktorého zriaďovateľom je hlavné mesto. Krízové centrum poskytuje ubytovanie aj pre celé rodiny, ktoré sa ocitli v krízovej životnej situácii, prípadne sú obeťami násilia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies