Aliancia za čistú hru vyzýva prezidenta, aby zákon o hazarde nepodpísal

NETKY.SK • 29 November 2016, 18:35 • 2 min
Aliancia za čistú hru vyzýva prezidenta, aby zákon o hazarde nepodpísal

BRATISLAVA – Občianske združenie Aliancia za čistú hru vyzýva prezidenta SR, aby nepodpísal novelu zákona o hazarde a vrátil ju späť poslancom na prerokovanie.

slovakia

left justify in out

Aliancia zašle hlave štátu relevantné podklady ukazujúce na kolízne ustanovenia s ústavou. Totiž nie odbornosť, koncepčnosť a systémovosť, ale bigotnosť, lobing a populizmus presadili podľa občianskeho združenia Aliancia za čistú hru zmeny zákona o hazardných hrách v parlamente. Ako povedal dnes pre agentúru SITA riaditeľ združenia Rafael Rafaj, napriek tomu, že občianske združenie Aliancia za čistú hru presadilo revolučnú zmenu na zrušenie automatov v krčmách, celkový dojem z novej normy pokazili pozmeňujúce návrhy poslancov, ktorí si osvojili bigotné nápady aktivistov za prohibíciu. Podľa Aliancie sa zákon šil od buka do buka aj preto, lebo chýbal základný strategický dokument – nová Koncepcia štátnej politiky v oblasti hazardných hier, reflektujúca realitu technologických zmien 21. storočia. „Tá z roku 2004 je už morálne aj technicky zastaraná,“ konštatoval.


Aliancia preto upozorňuje, že žijeme v digitálnom svete a Ústava SR nepripúšťa, aby sa Slovensko riadilo ideológiou alebo náboženstvom, pričom najvyšší zákon má dohliadať aj na rovnosť všetkých pred zákonom. „Podľa bugárovcov a matovičovcov sú zjavne Bratislava a Košice niečo iné ako ostatné Slovensko. Keď vidím niektoré nekoncepčné, účelovo-populistické až kontroverzné opatrenia v zákone, tak mám dojem, že hazard nie je len v herniach, ale sa preniesol aj do parlamentu a spojením s populizmom staré rany nevylieči, ale naopak, vyvolá nové negatívne javy v oblasti hazardných hier,“ uviedol riaditeľ aliancie, ktorá sa venuje regulácii hazardných hier. Podľa neho výsledkom bude, že ani gambleri, ani patologická závislosť, žiaľ, nezmiznú. „Ak sa politika neriadi rozumom, ani koncepčnosťou a systémovosťou, ale marketingom, potom sa nečudujme, že naša spoločnosť ide od desiatich k piatim,“ vyhlásil.


Občianske združenie navrhovalo podľa Rafaja ambicióznejšie a prísnejšie opatrenia na možnosť prevádzkovať herne a odhadovalo, že o päť rokov by sa ich počet mohol zredukovať o 75%. „Zmeny ušité horúcou ihlou na poslednú chvíľu neodstránia ani kritizovanú hustotu herní, vnesú do systému korupciu, klientelizmus, nekalé praktiky a postupne vyženú hráčov do online prostredia. V konečnom dôsledku to nie je boj proti hazardu, ale je to boj niektorých starostov, poslancov, aktivistov a straníckych centrál o nástroj na zviditeľňovanie sa pred voľbami, je to zápas o magistráty a samosprávne posty,“ upozorňuje Rafaj.


Zákonodarcovia dnes schválili novelu zákona o hazardných hrách. Podľa tejto novely bude na zakázanie hazardu v Bratislave a v Košiciach postačovať petícia, pod ktorú sa podpíše 15 percent dospelých obyvateľov mesta. V iných mestách a obciach bude potrebných pod zákaz hazardu 30 percent podpisov plnoletých občanov. Poslanci schválili, že miestna samospráva sa bude môcť rozhodnúť, v ktorých budovách umožní prevádzkovať hazardné hry. Pôjde napríklad o hotely. V bytových domoch bude možné prevádzkovať hazardné hry len vtedy, ak s tým bude súhlasiť nadpolovičná väčšina vlastníkov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies