Aliancia za čistú hru – Clarify víta nový návrh zákona o hazarde

NETKY.SK • 3 Jún 2018, 12:21 • 2 min
Aliancia za čistú hru – Clarify víta nový návrh zákona o hazarde

BRATISLAVA - Aliancia za čistú hru – Clarify víta predloženie nového zákona o hazardných hrách ministerstvom financií do pripomienkového konania, pretože ministerstvo financií si osvojilo viacero vízií Aliancie, vrátane úplne novej legislatívnej normy. Vyplýva to z tlačovej správy, ktorú agentúre SITA poskytol zástupca riaditeľa OZ Aliancia za čistú hru - Clarify Tomáš Szmrecsányi.

slovakia

left justify in out

Občianske združenie vyjadruje tiež spokojnosť, že rezort vnáša do podnikania zanechávajúceho za sebou negatívnu sociálnu aj zdravotnú stopu ekonomického a psychického otroctva čoraz väčšiu mieru regulačného dozoru. “Reakcia Slovenska na digitálnu revolúciu, ktorá agilne preniká aj do online hazardu, však mohla byť ešte dôraznejšia, pretože doterajšie klasické gamblerstvo už dobiehajú tzv. digitálne závislosti. V ich systematickom predchádzaní a záchytnej sieti vidíme najväčšie biele miesta komplexných opatrení štátu. V tejto súvislosti očakávame najmä systémové pripomienky rezortov školstva a zdravotníctva, reagujúce na nové trendy závislostí, ktoré atakujú najmä mladú generáciu,” zdôrazňuje riaditeľ Aliancie za čistú hru - Clarify Rafael Rafaj.

Aliancia upozorňuje, že novej úprave a celostnému prístupu by prospelo prijatie novej Koncepcie štátnej politiky v oblasti hazardných hier a prevencie digitálnych závislostí. Občianske združenie chápe, že vláda si umýva ruky tým, že liberalizáciou púšťa zo svojej výlučnej držby online hazard, keďže jeho doterajšie monopolné prevádzkovanie na internete národnou lotériovou spoločnosťou TIPOS vťahovalo štát do morálneho konfliktu. Bezbariérové otvorenie online trhu aj pre zahraničné firmy však nepovažuje združenie za najšťastnejšie, pretože verejnosť a občianska spoločnosť strácajú spoločenský tlak na cudzích prevádzkovateľov pôsobiacich v anonymnom a digitálnom prostredí.

Keďže oblasť hazardu nie je na európskej úrovni harmonizovaná, Aliancii chýba v slovenskom novom zákone presnejšie nastavenie mantinelov najmä pre subjekty so zahraničným sídlom, uchádzajúce sa o podnikanie v slovenskom online éteri hazardu, a to adekvátnymi adresnými a ochrannými opatreniami, ktoré by ich donútili osvojiť si princípy zodpovedného hrania. S týmito a ďalšími vylepšeniami vstúpi združenie aj do pripomienkového konania. “Nový zákon o hazarde mal dobrý štart, predpokladáme však, že v cieľovej rovinke hrozí premotivovanie najmä niektorými populistickými poslancami Národnej rady SR. Preto treba už teraz vyzvať politikov, aby namiesto populizmu uprednostnili odborný, systémový a racionálny prístup, lebo jedine ten je v záujme občanov aj hráčov,” upozorňuje Rafael Rafaj.

Ministerstvo financií predkladá do pripomienkového konania úplne nový zákon o hazardných hrách. Od budúceho roka tak hráčov, ale najmä prevádzkovateľov hazardných hier čakajú ďalšie novinky a pravidlá. Mäkšie ale rozhodne nebudú. Nový zákon reaguje na najnovšie trendy digitalizácie, ktoré neobišli ani sektor hazardu. Zámerom je tiež zvýšiť ochranu spotrebiteľov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona