Aliancia firiem Nissan a Renault sa v prvom polroku stala najväčším globálnym predajcom áut

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 10:18 • 2 min
Aliancia firiem Nissan a Renault sa v prvom polroku stala najväčším globálnym predajcom áut

TOKIO - Aliancia automobiliek Nissan a Renault SA v prvom polroku predala 5 268 079 áut. Japonsko-francúzska aliancia Nissan-Renault, do ktorej patrí aj ďalší japonský výrobca Mitsubishi Motors Corp, sa tak prvýkrát vo svojej histórii stala globálnou jednotkou podľa počtu predaných áut.

slovakia

left justify in out

Koncern Volkswagen predal v rovnakom období 5 155 600 áut. Na treťom mieste skončila japonská skupina Toyota Motor Corp, ktorá v piatok informovala, že v prvom polroku predala 5,129 mil. áut. Americký General Motors, ktorý bol globálnou jednotkou viac ako sedem dekád, vykázal za prvý polrok predaje zhruba 4,7 mil. áut.

Volkswagen, ktorý má vo svojom portfóliu aj luxusné značky Audi a Lamborghini, sa vlani prvýkrát stal globálnou jednotkou podľa počtu predaných áut. Povesť koncernu vážne utrpela v dôsledku škandálu s falšovaním emisných testov, svoje pozície však dokázal stabilizovať vďaka silnému rastu v Číne a na iných trhoch.

Toyota bola na čele rebríčka globálnych predajcov áut počas rokov 2008 až 2010. V roku 2011, kedy čelila vážnym výpadkom produkcie v dôsledku zemetrasenia a tsunami na severovýchode krajiny, pozíciu stratila na úkor amerického rivala General Motors. Svetovou jednotkou sa Toyota stala opäť v roku 2012, kým ju vlani nevystriedal Volkswagen.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies