Alexis Tsipras bude najmladším premiérom v dejinách Grécka

NETKY.SK • 26 Január 2015, 14:46 • 2 min
Alexis Tsipras bude najmladším premiérom v dejinách Grécka

ATÉNY - Označovaný za rockovú hviezdu gréckej politickej scény, zaznamenal v nedeľu 40-ročný Alexis Tsipras historické víťazstvo v predčasných parlamentných voľbách - priviedol k moci ľavicu a stáva sa najmladším premiérom v dejinách Grécka.

slovakia

left justify in out

Stavebný inžinier s dlhými hustými vlasmi sa k radikálnemu ľavicovému hnutiu pridal hneď po ukončení vysokej školy, píše o ňom agentúra DPA.
     

Dnes sa revolučný vodca ľavicovej strany Syriza, ktorý otvorene označil Che Guevaru za svojho hrdinu, pravdepodobne stane novým gréckym premiérom.     
     

Objavujúc sa na politickej scéne skôr na motorke než v limuzínach, ktoré uprednostňujú ostatní grécki politici, bol Tsipras prvýkrát zvolený do gréckeho parlamentu v roku 2009 a rýchlo sa vypracoval z bezvýznamného opozičného politika na impozantného oponenta.
     

Tsipras, otec dvoch detí, odvtedy vedie neúnavnú kampaň proti úsporným opatreniam svojej krajiny, ktoré mnohí obyvatelia považujú za "neférové".
     

Jeho kritici o ňom tvrdia, že je neskúsený a nerealistický. Viacero európskych politikov, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, však reagovali šokovane na vzostup tohto politika v európskych voľbách v máji 2014.
     

Tsipras občanom Grécka v predvolebnej kampani prisľúbil zníženie dlhov a ukončenie úsporných opatrení. Počas volebnej noci signalizoval partnerom v EÚ pripravenosť na rozhovory o "spravodlivom a uskutočniteľnom riešení".  
     

Charizmatický politik Tsipras je populárny najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí sú zvlášť vystavení negatívnym dôsledkom nezamestnanosti. Jej miera práve medzi mladými dosahuje v Grécku až 60 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies