AKTUALIZOVANÉ Alexeja Navaľného čakalo v Moskve nemilé prekvapenie. Len čo vkročil na územie Ruska, skončil v putách

NETKY.SK • 18 Január 2021, 07:59 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Alexeja Navaľného čakalo v Moskve nemilé prekvapenie. Len čo vkročil na územie Ruska, skončil v putách

MOSKVA – Opozičného lídra Alexeja Navaľnyho čakalo na letisku Vnukovo nemilé prekvapenie. Po dlhých mesiacoch, ktoré strávil v Nemecku, kde sa liečil po otrave nervovo-paraliticku látkou novičokom, ho zatkla polícia.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 18. januára 8:45

Alexej Navaľnyj skončil opäť v putách ruskej polície. Tá ho zatkla okamžite po prílete do Moskvy, kam priletel z Berlína, kde len o vlások unikol smrti po otrave novičokom

 

Aktuálne sa nachádza na policajnej stanici na predmestí Chimki v Moskve. Ako uviedli spolupracovníci opozičného lídra, polícia k nemu odmieta pustiť právneho zástupcu. Polícia túto informáciu potvrdila s tým, že bola hlboká noc, preto sa takto rozhodli. 

 

Ako uviedol Navaľneho právnik Vjačeslav Gimadi a advokátka Olga Michajlovova, postup polície bol nezákonný a neopodstatnený, pričom ich k nemu odmietli. "V žiadnom prípade nejde bez súdneho rozhodnutia nikoho zadržať na dlhšie ako 48 hodín," povedala Michajlovova.

 

V reakcii na jej slová uviedla väzenská služba, že Navaľnyj ostane v cele až kým o tom nerozhodne súd. Polícia tiež prisľúbila, že oboch právnikov k ruskému disidentovi pustí hneď ráno

 

Odklonili lietadlo, aby sa nestretol so svojimi sympatizantmi

Po dlhých mesiacoch, kedy sa v nemeckej metropole zotavoval, sa vrátil do rodného Ruska a to aj napriek avizovaným informáciám, že môže skončiť za mrežami aj na niekoľko rokov.

 

img

 

Súvisiaci článok: V Rusku sa mu vyhrážajú, no Navaľnyj sa aj napriek tomu vracia domov

 

Lietadlo s opozičným lídrom malo pôvodne pristáť na letisku Vnukovo, kde ho čakali jeho podporovatelia a zástupcovia médií.

 

Tí sa ho však nedočkali, pretože let bol na poslednú chvíľu presmerovaný na medzinárodné letisko Šeremeťjevo, kde ho už čakala políciaokamžite zatkla. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

 

img

 

Spolu s Navaľnym skončili v putách aj štyria najbližší spojenci opozičného politika. Jeho kolega Iľja Jašin označil tento manéver za "hysterickú reakciu" ruskej vlády.

 

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová na sociálnej sieti potvrdila, že "Alexeja ihneď a bez vysvetlenia odvliekli policajné sily".

 

Prečítajte si tiež: Alexeja Navaľného chcú dostať do výkonu trestu!

 

Navaľnyj tvrdí, že ho otrávil Putinov režim

Alexej Navaľnyj bol otrávený novičokom ešte v auguste počas letu z mesta Tomsk do Moskvy. Toxickú látku mu pravdepodobne niekto nasypal do čaju. Na palube lietadla mu však prišlo nevoľno a stratil vedomie.

 

Piloti s ním preto museli núdzovo pristáť v Omsku, kde mu lekári poskytli prvú pomoc. Následne ho previezli do berlínskej nemocnice Charité, kde podstúpil liečbu a lekárom sa ho podarilo zachrániť.

 

img

 

Navaľnyj pritom verejne tvrdí, že ho otrávil režim Vladimira PutinaFederálna služba pre výkon trestu (FSIN) v závere minulého roka opozičného lídra upozornila, že po príchode do vlasti bude zatknutý, ak sa okamžite neprihlási v jej kancelárii v súlade s podmienkami svojho podmienečného trestu z roku 2014.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ruská FSB označila Navaľného vyšetrovanie otravy za provokáciu a video za falošné

 

V tejto kauze čelí obvineniam zo sprenevery a priania špinavých peňazí. Čo Navaľnyj samozrejme odmieta považuje za politicky motivovanú objednávku.

 

img

 

Tento verdikt označil dokonca aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) za nezákonnýNavaľnyj je tiež vyšetrovaný z podvodu, kedy mal na "osobné účely" použiť približne 3,9 milióna eur, ktoré mu mali darcovia poskytnúť do jeho fondu na boj proti korupcii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies