AKTUALIZOVANÉ Alexeja Navaľného čakalo v Moskve nemilé prekvapenie. Len čo vkročil na územie Ruska, skončil v putách

NETKY.SK • 18 Január 2021, 7:59 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Alexeja Navaľného čakalo v Moskve nemilé prekvapenie. Len čo vkročil na územie Ruska, skončil v putách

MOSKVA – Opozičného lídra Alexeja Navaľnyho čakalo na letisku Vnukovo nemilé prekvapenie. Po dlhých mesiacoch, ktoré strávil v Nemecku, kde sa liečil po otrave nervovo-paraliticku látkou novičokom, ho zatkla polícia.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 18. januára 8:45

Alexej Navaľnyj skončil opäť v putách ruskej polície. Tá ho zatkla okamžite po prílete do Moskvy, kam priletel z Berlína, kde len o vlások unikol smrti po otrave novičokom

 

Aktuálne sa nachádza na policajnej stanici na predmestí Chimki v Moskve. Ako uviedli spolupracovníci opozičného lídra, polícia k nemu odmieta pustiť právneho zástupcu. Polícia túto informáciu potvrdila s tým, že bola hlboká noc, preto sa takto rozhodli. 

 

Ako uviedol Navaľneho právnik Vjačeslav Gimadi a advokátka Olga Michajlovova, postup polície bol nezákonný a neopodstatnený, pričom ich k nemu odmietli. "V žiadnom prípade nejde bez súdneho rozhodnutia nikoho zadržať na dlhšie ako 48 hodín," povedala Michajlovova.

 

V reakcii na jej slová uviedla väzenská služba, že Navaľnyj ostane v cele až kým o tom nerozhodne súd. Polícia tiež prisľúbila, že oboch právnikov k ruskému disidentovi pustí hneď ráno

 

Odklonili lietadlo, aby sa nestretol so svojimi sympatizantmi

Po dlhých mesiacoch, kedy sa v nemeckej metropole zotavoval, sa vrátil do rodného Ruska a to aj napriek avizovaným informáciám, že môže skončiť za mrežami aj na niekoľko rokov.

 

img

 

Súvisiaci článok: V Rusku sa mu vyhrážajú, no Navaľnyj sa aj napriek tomu vracia domov

 

Lietadlo s opozičným lídrom malo pôvodne pristáť na letisku Vnukovo, kde ho čakali jeho podporovatelia a zástupcovia médií.

 

Tí sa ho však nedočkali, pretože let bol na poslednú chvíľu presmerovaný na medzinárodné letisko Šeremeťjevo, kde ho už čakala políciaokamžite zatkla. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

 

img

 

Spolu s Navaľnym skončili v putách aj štyria najbližší spojenci opozičného politika. Jeho kolega Iľja Jašin označil tento manéver za "hysterickú reakciu" ruskej vlády.

 

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová na sociálnej sieti potvrdila, že "Alexeja ihneď a bez vysvetlenia odvliekli policajné sily".

 

Prečítajte si tiež: Alexeja Navaľného chcú dostať do výkonu trestu!

 

Navaľnyj tvrdí, že ho otrávil Putinov režim

Alexej Navaľnyj bol otrávený novičokom ešte v auguste počas letu z mesta Tomsk do Moskvy. Toxickú látku mu pravdepodobne niekto nasypal do čaju. Na palube lietadla mu však prišlo nevoľno a stratil vedomie.

 

Piloti s ním preto museli núdzovo pristáť v Omsku, kde mu lekári poskytli prvú pomoc. Následne ho previezli do berlínskej nemocnice Charité, kde podstúpil liečbu a lekárom sa ho podarilo zachrániť.

 

img

 

Navaľnyj pritom verejne tvrdí, že ho otrávil režim Vladimira PutinaFederálna služba pre výkon trestu (FSIN) v závere minulého roka opozičného lídra upozornila, že po príchode do vlasti bude zatknutý, ak sa okamžite neprihlási v jej kancelárii v súlade s podmienkami svojho podmienečného trestu z roku 2014.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ruská FSB označila Navaľného vyšetrovanie otravy za provokáciu a video za falošné

 

V tejto kauze čelí obvineniam zo sprenevery a priania špinavých peňazí. Čo Navaľnyj samozrejme odmieta považuje za politicky motivovanú objednávku.

 

img

 

Tento verdikt označil dokonca aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) za nezákonnýNavaľnyj je tiež vyšetrovaný z podvodu, kedy mal na "osobné účely" použiť približne 3,9 milióna eur, ktoré mu mali darcovia poskytnúť do jeho fondu na boj proti korupcii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona