Alexej Navaľnyj založil medzinárodnú protikorupčnú organizáciu

NETKY.SK • 12 Júl 2022, 06:40 • 2 min
Alexej Navaľnyj založil medzinárodnú protikorupčnú organizáciu

MOSKVA – Väznený kritik Kremľa a ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v pondelok založil medzinárodnú protikorupčnú organizáciu. Stalo sa tak rok po tom, čo bola jeho nadácia Fond boja proti korupcii (FBK) vyhlásená za extrémistickú a následne zrušená. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Na Navaľného účte na online platforme Telegram, na ktorom príspevky uverejňujú jeho právnici, ktorí sú s nim v kontakte, sa píše, že členmi poradného orgánu novozaloženej nadácie budú napríklad bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, historička a novinárka Anne Applebaumová ocenená Pulitzerovou cenou, Navaľného manželka Julija či politológ Francis Fukuyama.

 


Na základe vlaňajšieho rozhodnutia súdu, ktorý FBK postavil mimo zákon, nesmú spolupracovníci tejto organizácie kandidovať vo voľbách. Štátne orgány navyše majú právo aktivistov FBK uväzniť a zmraziť ich bankové účty, čo znemožňuje získavanie finančných dotácií od podporovateľov. V príspevku na Navaľného účte na sociálnych sieťach sa uvádza, že nová medzinárodná protikorupčná organizácia bude „absolútne transparentná“. „Ako vždy, počítame s vašou pomocou a podporou a sľubujeme, že budeme usilovne pracovať,“ uviedol Navaľnyj. Dodal, že medzi prvé zdroje bude patriť 50 000 eur, ktoré mu vlani udelil Európsky parlament v rámci Sacharovovej ceny za slobodu myslenia.

 


Súd 22. marca odsúdil Alexeja Navaľného na deväť rokov väzenia na základe obvinení z podvodu a pohŕdania súdom. Moskovský mestský súd tento verdikt 24. mája potvrdil. Navaľnyj, jeden z najostrejších kritikov šéfa Kremľa, v roku 2020 takmer neprežil pokus o otravu nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok. Z tohto činu obvinil ruské orgány, Kremeľ však akúkoľvek zodpovednosť – ako je obvyklé v podobných prípadoch – poprel.

 

Možno vás zaujme: Prvý záber Webbovho teleskopu zobrazuje nový pohľad na vesmír



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies