Alexandra Salmanova za streľbu právoplatne odsúdili na peňažitý trest

NETKY.SK • 23 Január 2014, 10:31 • 2 min
Alexandra Salmanova za streľbu právoplatne odsúdili na peňažitý trest

BRATISLAVA - Alexandra Salmanova - syna ruského podnikateľa Sergeja Salmanova odsúdil dnes Krajský súd v Bratislave (KS) právoplatne na peňažitý trest vo výške 3500 eur za prečin výtržníctva v kauze streľby na auto bývalého spoločníka jeho otca Ľubomíra Salmanova pred bratislavským hotelom Kempinski z roku 2011.

slovakia

left justify in out

KS tak dnes na svojom verejnom zasadnutí potvrdil minuloročný septembrový rozsudok Okresného súdu Bratislava I (OS) v tejto veci. Odvolací súd skutkové zistenia nižšieho súdu pokladá za správne. Uviedol dnes v zdôvodnení verdiktu predseda senátu KS. Nikto zo svedkov nepotvrdil, že by obžalovaný konal v nutnej obrane, teda že Ľubomír Salmanov na neho autom cúval.

Salmanov mladší, ktorý je vo väzbe v inej korupčnej kauze sa na dnešnom zasadnutí odvolacieho súdu nezúčastnil. Požiadal súd, aby vykonal verejné zasadnutie v jeho neprítomnosti a zastupoval ho jeho právny zástupca. V prípade, ak by Salmanov finančný trest neuhradil, odsedel by si náhradný šesťmesačný trest odňatia slobody. Salmanov nebol doteraz súdne trestaný.

Podľa verdiktu OS BA I zo 6. septembra minulého roku Alexander Salmanov pri streľbe pred hotelom nechcel Ľubomíra Salmanova zraniť. Keďže bol v bezprostrednej blízkosti automobilu značky Mercedes, v ktorom sa poškodený usiloval uniknúť, ak by mu chcel ublížiť, nemohol netrafiť. Podnikateľov syn vystrelil tri razy z pištole značky Sig Sauer, no zasiahol iba povrch vozovky. Jeho obhajca sa usiloval presvedčiť súd, že strieľal, pretože auto na neho cúvalo, výpovede svedkov ani kamerový záznam to však nedosvedčili. Súd vtedy obžalovaného odsúdil za prečin výtržníctva. Obhajca obžalovaného sa voči septembrovému rozsudku odvolal, prokurátor sa práva podať odvolanie vzdal.

Poškodený Ľubomír Salmanov je zase v tomto prípade stíhaný za vydieranie. Mal mať blízko k bratislavskej skupine piťovcov. Jeho prípad bude v blízkej budúcnosti prejednávať OS BA I.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku nedávno - 10. januára zase odmietol obžalobu na podnikateľa Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra Salmanova v korupčnej kauze a vrátil ju prokurátorovi, pretože "zistili závažné procesné chyby a porušenia práv obhajoby". Pre TASR to vtedy uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková s tým, že sa rozhodovalo na neverejnom zasadnutí. Obaja muži sú obvinení z korupcie, riaditeľke daňového úradu mali sľúbiť 100-tisícový úplatok.

"Uznesenie nie je právoplatné, prokurátor aj obvinení majú zákonnú lehotu na podanie sťažnosti," povedala Kudjáková. Obvinení tiež žiadali súd, aby ich prepustil z väzby na slobodu a aj o týchto žiadostiach sa malo vtedy rozhodnúť. Keď ich súd oboznámil s tým, že obžalobu vrátil, obaja podľa hovorkyne stiahli svoje žiadosti o prepustenie z väzby.

Obžalobu z korupcie podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na ŠTS vlani 25. septembra. Polícia Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra obvinila z korupcie v apríli 2013 a odvtedy sú vo väzbe. Ak by ich uznali za vinných, hrozí im pobyt vo väzení na päť až 12 rokov. Sergeja Salmanova neskôr obvinili aj z pokusu o spáchanie 75-miliónového podvodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona