Alexeja Navaľného chcú dostať do výkonu trestu!

NETKY.SK • 13 Január 2021, 08:00 • 2 min
Alexeja Navaľného chcú dostať do výkonu trestu!

Ruská federálna väzenská služba požiadala moskovský súd o umiestnenie Alexeja Navaľného, ruského právnika a politického aktivistu, do výkonu trestu pre porušenie pravidiel podmienečného trestu. On to však odmieta a tvrdí, že proces bol politicky motivovaný. Bráni sa aj tým, že Európsky súd pre ľudské práva rozhodol o nezákonnosti odsúdenia a jeho podmienečný trest sa už skončil ( 30.12. 2019).

slovakia

left justify in out

Ruská federálna väzenská služba požiadala moskovský súd o umiestnenie Alexeja Navaľného, ruského právnika a politického aktivistu, do výkonu trestu pre porušenie pravidiel podmienečného trestu. Bol spoluorganizátorom demonštrácií a písal články do ruských periodík. V júli 2013 bol odsúdený na päťročný nepodmienečný trest za spreneveru, trest bol však v októbri toho istého roku zmenený na podmienečný.  No v marci  2014 bol odsúdený ku dvom mesiacom domáceho väzenia bez prístupu na internet. Nesmel posielať správy ani hovoriť s nikým okrem rodiny. Trest mu bol uložený za údajné porušenie zákazu opustiť Moskvu.

 

Je najväčším kritikom Kremľa a prezidenta Putina. Momentálne sa nachádza v Nemecku, kde sa zotavuje po augustovej otrave nervovoparalytickou látkou typu novičok. K prvotným nevoľnostiam došlo počas letu, 20. augusta 2020, z Tomska do Moskvy. Najprv sa sťažoval na nevoľnosť a neskôr stratil na palube dopravného lietadla vedomie. Potom upadol do kómy a prebral sa až 7. septembra. To však nebol jediný útok na Navaľného. Už v minulosti, v roku 2017 ho oblial neznámy muž malachitovou zeleňou. Na čo čiastočne oslepol na pravé oko.

Podľa Navaľného za požiadavkou federálnej väzenskej služby stojí prezident.

 

"Putin je na mňa taký naštvaný, že som tú otravu prežil, že nariadil federálnej väzenskej službe, aby zmenila môj podmienečný trest na nepodmienečný," uviedol Navaľnyj na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

 

img

Federálna väzenská služba ho minulý mesiac požiadala, aby sa v súlade s pravidlami podmienečného trestu prihlásil vo svojej kancelárii, a varovala ho, že ak sa nedostaví, bude čeliť väzeniu. On to však odmieta a tvrdí, že proces bol politicky motivovaný. Bráni sa aj tým, že Európsky súd pre ľudské práva rozhodol o nezákonnosti odsúdenia a jeho podmienečný trest sa už skončil ( 30.12. 2019).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies