Alergiu môžete dostať aj v zime: Vieme, ako ju spoznáte aj ako ju môžete liečiť

NETKY.SK • 1 December 2018, 17:39 • 2 min
Alergiu môžete dostať aj v zime: Vieme, ako ju spoznáte aj ako ju môžete liečiť

Uzavreté a nevetrané miestnosti sú pre alergika nepríjemným priestorom. Darí sa v nich totiž roztočom, ktorí alergikovému imunitnému systému nerobia dobre. Prečo sa v zime problémy s roztočmi zhoršujú?

slovakia

left justify in out

Tieto nepríjemné organizmy sa totiž živia zvyškami ľudskej kože - šupinami, ktoré sa z tela každého z nás odlupujú.

 

Kde je najviac roztočov?

 

Najviac ich nájdete v posteli alebo v iných textíliách v byte, najmä v kobercoch. Zdravie neprospieva bežnému životnému štýlu, kedy trávime veľkú časť dňa v interiéroch. Tu vdychujeme roztoče, významný alergén pre rozvoj prieduškovej astmy. Zároveň sa do nášho jedálnička zaradili v oveľa vyššej miere napríklad exotické ovocie alebo nové druhy korenia.

 

Niekedy príliš vysoké hygienické štandardy znamenajú, že sa deti nestretávajú s predtým bežným množstvom baktérií, a tým de facto nedochádza k úplnému dozretiu ich imunitného systému.

 

Alergie spôsobujú enzýmy obsiahnuté vo výkaloch roztočov. Zlá reakcia imunitného systému sa potom prejavuje vyrážkou, červenými očami, pálením v krku alebo alergickou nádchou.

 

Výkaly roztočov sa pritom pohybujú vo vzduchu, samozrejme najviac vo chvíli, kedy ho rozvíria, preto by ste nikdy nemali zametať v prítomnosti alergikov alebo vyklepávať posteľné prikrývky alebo - hoci aj malé - koberčeky (napríklad z kúpeľne) v interiéri.

 

img

 

Roztoče spôsobujú alergickú nádchu, zle na ne reaguje približne desatina populácie a viac ako tri štvrtiny astmatických detí trápi aj táto forma alergie.

 

Na vzniku astmy sa podieľa tiež častý kontakt s alergénmi a dráždivými podnetmi. Astmou trpí v Česku zhruba desať percent populácie a počet chorých bohužiaľ stále rastie, počet ľudí, ktorí majú na niečo alergiu, je už štyridsať percent. Pričom alergia je častým predstupňom astmy.

 

Vo vykurovacej sezóne sa roztočom darí viac ako v čase, keď sú síce vysoké teploty, ale máme stále otvorené okná. Navyše všetci trávime v chladných mesiacoch viac času v uzavretých priestoroch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies