Alergikov stále potrápi peľ ambrózie i kvitnúca zlatobyľ

NETKY.SK • 25 September 2016, 12:03 • 2 min
Alergikov stále potrápi peľ ambrózie i kvitnúca zlatobyľ

BANSKÁ BYSTRICA - S príchodom daždivých a chladných jesenných dní odborníci očakávajú pokles peľu v ovzduší. Hoci sú prognózy na najbližšie dni pre polinotikov priaznivejšie než v uplynulých týždňoch, stále ich potrápi peľ ambrózie, ale i kvitnúca zlatobyľ. Kvitne od konca augusta do konca septembra, niekde až do začiatku októbra.

slovakia

left justify in out

"Na celom území Slovenska došlo k ďalšiemu poklesu peľu v ovzduší. Dominoval peľ silne alergizujúcej ambrózie a slabšej pŕhľavy. Okrem toho sa v ovzduší vyskytovali veľmi nízke koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých a paliny. Stále v pomerne hojnom množstve kvitnú rastliny z čeľadí mrkvovité a astrovité, zastúpené najmä inváznym druhom, zlatobyľou. Denné koncentrácie peľu burín - skorocelu, štiavu i mrlíkov mierne poklesli," konštatovala k aktuálnej peľovej situácii na Slovensku Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

 

"Niektoré monitorovacie stanice ešte udávajú záchyt peľu ambrózie v alergologicky významných denných koncentráciách. Najvyššie boli namerané v Bratislave, Trnave a v Banskej Bystrici. V Žiline a Košiciach dosahovali len nízke hladiny. Palina a ambrózia však ostávajú najvýznamnejšími alergénmi jesenných dní," dodala Lafférsová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona