Alergikov potrápi peľ inváznych rastlín

NETKY.SK • 10 August 2017, 12:01 • 2 min
Alergikov potrápi peľ inváznych rastlín

BANSKÁ BYSTRICA – Alergologicky významné koncentrácie dosiahli v uplynulom týždni v niektorých lokalitách hladiny peľu inváznych rastlín paliny a ambrózie, ktoré sú najsilnejšími alergénmi pre toto obdobie. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, na celom území Slovenska dominoval peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy.

slovakia

left justify in out

„Peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytoval už len vo veľmi nízkych koncentráciách. Peľ ambrózie zachytili už všetky monitorovacie stanice. Vplyvom lokálnych zrážok sa síce stabilizovalo množstvo peľu, ale narástli denné koncentrácie spór plesní v ovzduší. Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu v ovzduší v uplynulom týždni boli namerané v Banskej Bystrici, ale aj v Žiline a v Bratislave, pričom najväčší podiel mal peľ pŕhľavovitých rastlín,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby na Slovensku.

Najvyššie koncentrácie peľu paliny v ovzduší boli zachytené 6. augusta v Banskej Bystrici – 190 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, v Košiciach 65 peľových zŕn a v Žiline 45 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Najvyššiu koncentráciu peľu ambrózie zachytila v nedeľu monitorovacia stanica v Žiline. Ostatné monitorovacie stanice zachytili peľ ambrózie len v nižších koncentráciách. V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ štiavu, skorocelu, mrlíkov, mrkvovitých, chmeľu a astrovitých rastlín. Denné koncentrácie spór húb (plesní) – najmä rodov Cladospórium a Alternária sa udržiavajú vo veľmi vysokých hladinách.

V súvislosti s prognózou počasia na najbližšie obdobie nepredpokladá Lafférsová výrazný nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší. Naproti tomu spóry húb (plesní) budú naďalej dosahovať veľmi vysoké hladiny. Peľ paliny a ambrózie sa bude vyskytovať v ovzduší až do jesene. Peľová sezóna ambrózie zvyčajne kulminuje na prelome augusta a septembra. Pokles denných hladín peľu bude ovplyvňovaný najmä chladom a zrážkami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies