Alergikov potrápi druhé kvitnutie tráv

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 19:16 • 2 min
Alergikov potrápi druhé kvitnutie tráv

BANSKÁ BYSTRICA - Zdravotníci upozorňujú alergikov, že druhé kvitnutie tráv im môže spôsobiť značné problémy.

slovakia

left justify in out

"Pre alergikov skutočne nie je dobrá správa, že peľová sezóna tráv naďalej pokračuje na celom území Slovenska, pretože prichádza obdobie druhého kvitnutia," hovorí Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
     

"Peľ tráv ostáva najsilnejším a najvýznamnejším alergénom, pokiaľ nepribudne vo väčšom množstve peľ paliny a ambrózie. Peľ týchto dvoch druhov spolu s peľom tráv znamená najväčšie riziko pre alergikov v najbližších mesiacoch," zdôrazňuje Lafférsová.
     

Podľa zdravotníkov sa počas veterných dní uvoľňuje a dostáva do ovzdušia väčšie množstvo peľu tráv, pričom najvyššie koncentrácie zachytávajú monitorovacie stanice, v ktorých okolí sa vyskytujú nepokosené alebo nepravidelne kosené kvitnúce trávne porasty. Ochladenie, lokálne búrky a zrážková činnosť prispievajú aspoň k dočasnému poklesu koncentrácií peľu v ovzduší, ale zvýšená vlhkosť vzduchu zasa spôsobuje vyšší výskyt spór plesní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona