Alergici to majú v týchto dňoch najhoršie s peľom v Banskej Bystrici

NETKY.SK • 17 August 2017, 19:04 • 2 min
Alergici to majú v týchto dňoch najhoršie s peľom v Banskej Bystrici

BANSKÁ BYSTRICA – V uplynulom týždni sa výrazne zvýšili denné koncentrácie peľu paliny a ambrózie, ktoré sú najsilnejšími alergénmi pre toto obdobie.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, peľ ambrózie dosiahol alergologicky významné koncentrácie skoro na celom území, okrem severu Slovenska. Rovnako aj peľ ďalšej inváznej rastliny paliny.

 

"V Banskej Bystrici to počas troch dní boli až veľmi vysoké koncentrácie. Najvyššie celkové denné koncentrácie všetkého peľu v ovzduší v uplynulom týždni boli namerané práve v Banskej Bystrici - 592 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, o niečo nižšie do konca týždňa aj v Žiline, Nitre a v Bratislave, pričom najväčší podiel mal peľ pŕhľavovitých rastlín," priblížila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

 

V Banskej Bystrici boli okrem peľu pŕhľavy a paliny zachytené pomerne vysoké koncentrácie peľu ambrózie. V ovzduší sa ešte vyskytoval navyše i peľ štiavu, skorocelu, mrlíkov, mrkvovitých rastlín, chmeľu a astrovitých rastlín. V súvislosti s prognózou počasia na najbližšie obdobie má byť výskyt peľu v ovzduší ovplyvňovaný ochladením a lokálnou zrážkovou činnosťou.

 

"Peľová sezóna paliny a ambrózie sa naplno rozbehla a je predpoklad ďalšieho nárastu denných koncentrácií ich peľu v ovzduší. Peľová sezóna ambrózie zvyčajne kulminuje na prelome augusta a septembra, pričom dovtedy budú tieto invázne rastliny najsilnejšími alergénmi," dodávajú odborníci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona