Alergici si vydýchnu od peľu paliny, peľ ambrózie ich ešte potrápi

NETKY.SK • 2 September 2017, 18:59 • 2 min
Alergici si vydýchnu od peľu paliny, peľ ambrózie ich ešte potrápi

BANSKÁ BYSTRICA – Sezóna peľu paliny sa pomaly končí, čo je pozitívnou správou pre alergikov, ale už menej radostnou je to, že množstvo peľu ambrózie ešte porastie.

slovakia

left justify in out

Informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktorý spadá koordinácia peľovej informačnej služby v SR. "V týchto a nasledujúcich dňoch bude v súvislosti s prognózou počasia na najbližšie obdobie výskyt peľu v ovzduší ovplyvňovaný nočným ochladením, vyššími dennými teplotami a lokálnou zrážkovou činnosťou. Spóry húb (plesní) budú naďalej dosahovať veľmi vysoké hladiny. Pre polinotikov je pozitívnou správou pomaly sa končiaca sezóna peľu paliny. Jej peľ sa však bude v nižších hladinách vyskytovať v ovzduší až do októbra," konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ.

 

Podľa nej sezóna ambrózie bude pokračovať a predpokladá sa nárast denných koncentrácií tohto peľu v ovzduší. Peľová sezóna paliny prešla svojím vrcholom v predchádzajúcich dvoch týždňoch, u ambrózie dosiahla prvý vrchol v závere uplynulého týždňa. Podľa údajov monitorovacích staníc v Košiciach, Banskej Bystrici a Bratislave sa v týchto lokalitách v druhej polovici týždňa výrazne zvýšili denné koncentrácie peľu ambrózie, čo je najsilnejší alergén pre toto obdobie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies