Alergici si chvíľu vydýchli, no po oteplení je tu agresívny peľ brezy

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 13:37 • 2 min
Alergici si chvíľu vydýchli, no po oteplení je tu agresívny peľ brezy

BANSKÁ BYSTRICA - Alergici si vďaka minulotýždňovým výkyvom počasia na chvíľu vydýchli, no po oteplení už na nich striehne agresívny peľ brezy.

slovakia

left justify in out

Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, výrazné ochladenie, nočné mrazy a sneženie prispeli k výraznému poklesu denných koncentrácií peľu a výrazne pribrzdili štartujúcu peľovú sezónu brezy. Prejavilo sa to najmä na strednom a severnom Slovensku. V Bratislave a Nitre dosahovali celkové denné koncentrácie peľu vysoké hladiny.

 

Podľa zdravotníkov monitorovacia stanica v Bratislave zachytila veľmi vysoké hladiny peľu jaseňa. V ovzduší sa na časti územia Slovenska ešte vyskytoval peľ jelše a liesky, rovnako peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, peľ jaseňa, javora, duba, brestu, topoľa a vŕb. Pribudol i peľ hrabu.

 

"Začína sa peľová sezóna brezy, ktorá sa stane najvýznamnejším alergénom pre najbližšie týždne. Peľ brezy je najviac alergénny zo všetkých peľov stromov, a to predovšetkým v severnej Európe. Keďže je sezóna peľu brezy krátka a trvá jeden – dva mesiace, je intenzívna. Približne 70 percent pacientov s alergiou na peľ brezy vykazuje príznaky, ktoré zodpovedajú orálnemu alergickému syndrómu," uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá koordinácia peľovej informačnej služby na Slovensku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies