Alergia jej ničí život

NETKY.SK • 29 Júl 2017, 13:49 • 2 min
Alergia jej ničí život

Na svete existuje množstvo alergií. Niektoré sú bežné, iné menej. Niektoré sú reakciou na neustále sa zvyšujúci podiel agresívnych látok v potravinách, iné nám ukazujú, ako slabne naša imunita. Unikátna forma alergie na svetlo prejavujúca sa na koži sa ale objavuje zriedkakedy a tejto mladej žene, ktorú postihla, nie je čo závidieť.

slovakia

left justify in out

Už štyri roky trpí dvadsaťdvaročná Jokiva Rivers vzácnou chorobou zvanou lupus. Tá ju postihla v dôsledku alergie na svetlo, ktorú dievča zaznamenala, keď mala osemnásť rokov. "Najprv sa mi začali objavovať červené pľuzgiere na tvári a lekári si s tým nevedeli rady," zveruje sa rodáčka z New Orleans vo videu, prostredníctvom ktorého chce šíriť osvetu o zákernej choroby, ktorá hyzdí jej pleť.

 

Ochorenie, ktoré už piaty rok trápi túto ženu, sa volá lupus a ide vlastne o autoimunitnú reakciu tela. Obranný systém napáda omylom zdravé tkanivo a máva to fatálne následky. "Hanbila som sa vychádzať von, pretože moja pleť vyzerala stále horšie," zveruje sa Jokiva. Z domu môže vychádzať len dokonale zahalená a natretá opaľovacím krémom s vysokým faktorom. "Občas je to veľmi bolestivé a jediné, čo vám zostáva, je modliť sa, veriť lekárom a brať pravidelne lieky," dodáva Jokiva. Za sebou má radu chemoterapií a hoci sa snaží žiť zdravo, nefajčí a nepije alkohol, bez dvadsaťjeden piluliek liekov denne sa proste nezaobíde.

 

S chorobou, ktorá ju pravidelne privádza do nemocnice sa Jokiva vyrovnáva šírením informácií na sociálnych sieťach. Tiež organizuje charitatívne akcie a pomáha ľuďom, ktorých lupus izoloval od spoločnosti. Oporou jej je tiež manžel Howard, bez ktorého, ako sama hovorí, by toto ochorenie len ťažko zvládala. Do budúcnosti by sa chcela stať zdravotnou sestrou a zaobstarať si vlastné deti. Momentálne ju ale najviac trápi lupus, ktorý napáda jej telo nečakane a nepredvídateľne.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies