Alenu Zsuzsovú odsúdili v prípade vraždy Basternáka!

NETKY.SK • 13 Október 2021, 12:58 • 2 min
Alenu Zsuzsovú odsúdili v prípade vraždy Basternáka!

BRATISLAVA - Spolu s ňou poslali za mreže aj Romana Ostružlíka a Vladimíra Mosnára.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd (NS) SR zamietol v stredu odvolania v prípade úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Za vraždu si tak má Alena Zsuzsová odpykať 21-ročný trest vo väzení, rovnako ako ďalší obžalovaní Roman Ostružlík a Vladimír Mosnár.

 

img

 

 

NS tak potvrdil skorší rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). "Rešpektujeme rozsudok a po doručení sa s ním oboznámime a pravdepodobne využijeme mimoriadne opravné prostriedky," povedal po vyhlásení rozsudku Zsuzsovej obhajca Štefan Neszméry"Vypočuli sme si rozhodnutie, ktorým bolo potvrdené prvostupňové rozhodnutie, rozsudok bol vyhodnotený ako zákonný a správny, všetky odvolania, vrátane odvolania prokuratúry, boli zamietnuté," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek. Nechcel hodnotiť, aký to bude mať dosah na iné konania, v ktorých figuruje Zsuzsová. "Minimálne to nasvedčuje o osobnosti obžalovanej," poznamenal prokurátor.

 

Prečítajte si tiež: Padlo nové rozhodnutie v kauze objednávok vrážd prokurátorov

 

ŠTS odsúdil 4. decembra 2020 za vraždu Zsuzsovú na 21-ročný trest odňatia slobody. Súd vymeral rovnaký trest aj Ostružlíkovi a Mosnárovi. Prokurátor navrhoval všetkým 25-ročné tresty. Voči rozsudku ŠTS sa odvolali tak prokurátor, ako aj obhajcovia obžalovaných. Štefan Kaluz, ktorý mal vraždu vykonať, si za tento skutok odpykáva 25-ročný trest.

 

 

img

 

 

Objednávateľom vraždy Basternáka z roku 2010 mal byť Ostružlík, objednávku mala ďalej sprostredkovať Zsuzsová, ktorá je okrem toho obvinená aj z príprav vrážd generálneho prokurátora Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

 

K téme: Alena Zsuszová ostáva za mrežami! O jej prepustení na slobodu bude rozhodovať Najvyšší súd

 

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka ju ŠTS minulý rok v septembri síce oslobodil, ale NS SR verdikt v júni 2021 zrušil a vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovné rozhodnutie.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona