Album The Beatles vydražili za 910-tisíc dolárov

NETKY.SK • 6 December 2015, 11:48 • 2 min
Album The Beatles vydražili za 910-tisíc dolárov

BRATISLAVA - V kalifornskom aukčnom dome Julien's Auctions vydražili prvú kópiu eponymného albumu legendárnej anglickej kapely The Beatles z roku 1968.

slovakia

left justify in out

Nahrávku, známu aj ako Biely album, s označením No. 0000001 získal neznámy majiteľ za 910-tisíc dolárov (v prepočte približne 835-tisíc eur).


Počas dražby tiež predali za 2,2 milióna dolárov (v prepočte približne dva milióny eur) bicie Ringa Starra, ktoré použil pri nahrávaní hitov ako Can't Buy Me Love, She Loves You, All My Loving a I Want to Hold Your Hand. Peniaze poputujú na konto organizácie Lotus Foundation, ktorú založil 75-ročný Starr s manželkou Barbarou Bach.

 

The Beatles vznikli v roku 1960 v Liverpoole a dodnes ich hudobní kritici považujú za jednu z najlepších a najvplyvnejších kapiel všetkých čias. Vo Veľkej Británii nahrali a vydali dvanásť štúdiových albumov. Kapela má na konte desať prestížnych cien Grammy, vrátane Grammy za celoživotný prínos. Formácia získala aj Oscara, a to za skladbu Let It Be z rovnomenného dokumentárneho filmu z roku 1970. V roku 1988 The Beatles uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Medzi najväčšie hity skupiny patria aj skladby ako napríklad Please Please Me, Help!, Ticket to Ride, Yesterday, All You Need Is Love, Hey Jude, Come Together, A Hard Day's Night alebo And I Love Her. Speváka a gitaristu Johna Lennona zavraždil v roku 1980 v New Yorku Mark David Chapman a gitarista George Harrison v roku 2001 podľahol rakovine. Zvyšní členovia, Paul McCartney (basgitara, spev) a spomínaný Ringo Starr sú stále hudobne aktívni.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona