Album Sentimentální chlápkové prezentuje dvojicu Šíp & Uhlíř

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 11:57 • 2 min
Album Sentimentální chlápkové prezentuje dvojicu Šíp & Uhlíř

Album Sentimentální chlápkové prezentuje dvojicu Šíp & Uhlíř

slovakia

left justify in out

Sentimentální chlápkové je názov kompilačného albumu piesní dvojice Šíp & Uhlíř. Jeho symbolický podtitul 65 + 65 = Narodeninová Hitšaráda aj spresňuje dôvod vydania, obaja páni totiž v tomto roku oslávili, prípadne oslávia 65. narodeniny.
Album ponúka 19 piesní rozdelených do troch skupín. V prvej sú ich spoločné skladby, v ďalšej piesne s hudbou Jaroslava Uhlířa, v  tretej songy s textami Karla Šípa. Medzi ich spoločnými pesničkami sú titulná Sentimentální chlápkové, Obrazce o lásce, Nejlíp se má gigolo, Notorická, Prolhané Karel, Modlitba sexuálních deviantů, v ktorých nechýba aj patričná dávka ich nezameniteľného humoru. Z ich autorskej dielne je aj známa pieseň Inženýrská, ktorú v roku 1983 nahrala skupina Rangers.
Jaroslav Uhlíř je autorom hudby Severní vítr z úspešného filmu Vrchní prchni, autorom textu je Zdeněk Svěrák, ktorý v tomto filme aj hral, a hlavne superhitu z roku 1973 Holubí dům, ktorý nahral Jiří Schelinger, autorom textu je rovnako Zdeněk Svěrák. Uhlíř zložil a nahral aj pieseň Ani k stáru k filmu Vratné láhve z roku 2007.
Karel Šíp napísal texty piesní Čau lásko, Žít, Krev toulavá (z televízneho seriálu Cirkus Humberto) či Kakaová, autorom hudby týchto piesní bol dnes už nebohý Karel Svoboda, nahral ich Karel Gott a Čau lásko v duete s Marcelou Holanovou.
Známa dvojica humoristov Karel Šíp a Jaroslav Uhlíř už pár rokov neúčinkuje spolu, pretože Jaroslav Uhlíř sa vrátil k svojej pôvodnej skladateľskej profesii. Spolu s režisérom Jiřím Adamcom vytvorili od januára 1978 úspešný televízny program Hitšaráda, ktorý mal aj svoju javiskovú verziu ako Šaráda hitů a neskôr aj ďalší televízny program Galasuperšou, na ktorý potom naviazal program Galašaráda. Záznamy najlepších vystúpení z týchto programov vyšli v roku 1985 na LP Šíp a Uhlíř v Hitšarádě a v roku 1987 na videokazete Šíp a Uhlíř v Galasuperšou.
Pražský rodák Karel Šíp (*1.6.1945) vyštudoval produkciu na Strednej priemyselnej škole filmovej v Čimeliciach (1963), desať rokov pracoval ako produkčný v Československej televízii. S hudbou začínal ako basový gitarista v skupine Faraon, ktorú založil v roku 1970. Hrala jednoduché melodické pesničky a bola prvou, ktorá začala v Československu bubblegumovú vlnu. Ich vzorom bola anglická skupina Mungo Jerry. V roku 1972 prišiel do skupiny spevák Jiří Schelinger a Jaroslav Uhlíř ako klavirista. V Uhlířovi získala kapela aj autorské zázemie, v priebehu dvoch rokov zložili a nahrali viacero úspešných skladieb, medzi nimi Dráty pletací, Boty děravý, Šlapací kolo či René, já a Rudolf. V januári 1974 odišiel Schelinger do skupiny Františka Ringo Čecha a Faraon sa na čas rozpadol. Pokračovali v roku 1976, pričom táto dvojica spolupracovala so skupinou predovšetkým autorsky.
„Tú kapelu som založil predovšetkým preto, lebo som chcel mať nejakú skupinu, ktorá by produkovala moje texty, na prvom mieste som mal textársku prácu. Aby som mal ľahšiu vojnu, tak som sa naučil zbežne hrať na basgitare, nemal som však veľké ambície ako muzikant, iba ako textár. Pre mňa bol najväčší zážitok, keď prvý môj text vyšiel na singli v Supraphone, bolo to Šlapací kolo,“ povedal pre TASR Karel Šíp.
Skladateľ, klavirista a spevák Jaroslav Uhlíř (*14.9.1945), rovnako pražský rodák, s hraním začínal v kaviarenských tanečných skupinách, neskôr hral na klávesoch v skupine Prominence a v sprievodnej skupine Evy Pilarovej. Od roku 1972 bol členom skupiny Faraon. Neskôr bol zamestnaný ako skladateľ v Československom rozhlase, tam sa zoznámil so Zdeňkom Svěrákom. Je autorom hudby k viacerým filmom a televíznym inscenáciám. Spolu s Karlom Šípom boli tvorcami známej televíznej Hitšarády a Galašarády.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies