Albert II. prehral súdny spor s francúzskym magazínom

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 18:41 • 2 min
Albert II. prehral súdny spor s francúzskym magazínom

PARÍŽ - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu rozhodol dnes v prospech francúzskeho týždenníka Paris Match ohľadom prípadu zverejnenia informácií o utajenom synovi monackého kniežaťa Alberta II.

slovakia

left justify in out

Panovník sa ešte v roku 2005 neúspešne pokúšal pozastaviť publikovanie článku, v ktorom istá žena tvrdila, že s ňou splodil syna. Albert následne zažaloval vydavateľa inkriminovaného magazínu za narušenie súkromia a francúzsky súd nižšej inštancie uznal opodstatnenie jeho žaloby.
     

ESĽP však tvrdí, že rozhodnutie francúzskeho súdu porušilo slobodu prejavu. Prípad sa podľa štrasburského tribunálu týka aj záujmov danej ženy, jej dieťaťa a verejnosti - a nie iba súkromia monackého panovníka, ktorý odmietol dnešné rozhodnutie komentovať.
     

Albert sa medzitým priznal k otcovstvu dvoch detí - dcére Jazmin Grace, narodenej v roku 1992, a synovi Alexandremu Costemu, narodenému v roku 2003. Tieto sa však nemôžu v budúcnosti ujať trónu, pretože pochádzajú z mimomanželských vzťahov. Právoplatný následník, ktorého Albert čaká so svojou manželkou Charlene, sa má narodiť koncom roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona