Albánsky premiér sa ospravedlnil za únik osobných údajov

NETKY.SK • 23 December 2021, 21:38 • 2 min
Albánsky premiér sa ospravedlnil za únik osobných údajov

TIRANA – Albánsky premiér Edi Rama sa vo štvrtok oficiálne ospravedlnil za rozsiahly únik osobných dát z vládnej databázy, ktorá obsahovala údaje o štátnych zamestnancoch aj osobách pracujúcich pre súkromné firmy. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Súbor, ktorý sa tento týždeň začal šíriť na sociálnych sieťach, obsahoval čísla občianskych preukazov, údaje o zamestnaní, ale aj výšku mzdy. V dokumente boli údaje o približne 637 000 osobách. „Podľa predbežnej analýzy to vyzerá skôr na vnútornú infiltráciu než na vonkajší kybernetický útok,“ uviedol počas tlačovej konferencie a dodal, že podľa neho „to bolo urobené s cieľom vytvoriť zmätok a nepriateľstvo medzi ľuďmi a vládou,“ dodal.

 

img

 

Opozičná Demokratická strana incident označila za „mimoriadny škandál“ a obvinila vládu z nedostatočnej ochrany osobných údajov občanov. Agentúra AP pripomenula, že k podobnému úniku zo štátnej databázy došlo aj pred aprílovými parlamentnými voľbami v krajine. Podľa expertov, ktorých oslovil portál Balkan Insight, oba tieto úniky odhalili veľmi nízku úroveň ochrany pred kybernetickými hrozbami zo strany Albánska.

 

Možno vás zaujme: Slováci vedia, že kyberbezpečnosť je veľmi dôležitá



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona