Albánsky parlament pre krádež odvolal guvernéra centrálnej banky

NETKY.SK • 18 September 2014, 19:54 • 2 min
Albánsky parlament pre krádež odvolal guvernéra centrálnej banky

TIRANA - Albánsky parlament vo štvrtok odvolal po 10 rokoch z funkcie guvernéra centrálnej banky Ardiana Fullaniho v súvislosti s konaním jedného z jeho podriadených, ktorý ukradol 713 miliónov lekov (5,12 mil. eur) z rezervných prostriedkov uložených v trezoroch inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Vládna koalícia pod vedením socialistov ho pritom obvinila z etických pochybení pri spravovaní banky a poškodzovania jej záujmov. Fullaniho začiatkom septembra zatkla polícia pre podozrenie, že umožnením krádeže sa dopustil zneužitia úradnej moci. V pondelok rozhodli o jeho umiestnení do domácej väzby dovtedy, kým ho nezačnú súdiť. Dnes už bývalému guvernérovi hrozí až sedemročný pobyt vo väzení, sám sa však označuje za "úplne nevinného" a do poslednej chvíle odmietal odstúpiť. Jeho právnik naznačil, že zatknutie považuje za politicky motivované.

 

Centrálna banka už dávnejšie priznala, že peniaze mizli v priebehu dlhšieho obdobia, zatiaľ čo podľa miestnych médií sa tak dialo štyri roky. Inštitúcia pritom odmietla obavy, že by prípad mohol ohroziť jej fungovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies