Albánsky parlament nezvolil prezidenta, do prvého kola nenominovali žiadneho kandidáta

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 06:49 • 2 min
Albánsky parlament nezvolil prezidenta, do prvého kola nenominovali žiadneho kandidáta

TIRANA - Albánsky parlament nezvolil dnes nového prezidenta krajiny, pretože do prvého kola hlasovania neboli nominovaní žiadni kandidáti.

slovakia

left justify in out

Vládnuca ľavicová koalícia odmietla dnes navrhnúť kandidáta na prezidentský úrad - urobila to ako gesto dobrej vôle voči stredopravej opozícii v parlamente.

 

Opozícia bojkotuje parlament už od februára. Chce, aby k parlamentným voľbám naplánovaným na 18. júna priviedol Albáncov prechodne úradujúci kabinet - opoziční predstavitelia totiž obviňujú súčasnú vládu, že by hlasovanie zmanipulovala.

 

Prezidentskí kandidáti sú navrhovaní skupinou najmenej 20 zákonodarcov. Prezidentský úrad má zväčša reprezentatívny charakter, jedno funkčné obdobie trvá päť rokov a ústava pripúšťa maximálne dve funkčné obdobia.

 

Albánsky 140-členný parlament vyberá prezidenta v piatich kolách. V prvých troch musí víťaz získať najmenej tri pätiny hlasov, čiže 84 podporovateľov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona