Albánsko sprístupnilo tajný bunker postavený komunistami

NETKY.SK • 23 November 2014, 11:15 • 2 min
Albánsko sprístupnilo tajný bunker postavený komunistami

TIRANA - Obrovský tajný bunker, ktorý postavil komunistický režim v Albánsku v podzemí pred desaťročiami, aby jeho pohlavári prežili prípadný jadrový útok či už Sovietskeho zväzu alebo USA, včera prvýkrát sprístupnili pre verejnosť.

slovakia

left justify in out

Albánsky premiér Edi Rama viedol návštevníkov, medzi ktorými boli aj veľvyslanci západných krajín, na prehliadku päťpodlažného bunkru so 106 izbami, ktorý nebol nikdy používaný.
      

Neďaleko hlavného mesta Tirany ho dal koncom 70. rokov postaviť bývalý komunistický vodca krajiny Enver Hodža v obave z možného jadrového útoku "amerického imperializmu alebo sovietskeho socialistického imperializmu", citovala ho tlačová agentúra AP.
      

Hodža zomrel v roku 1985 a komunistický režim v Albánsku zvrhli v roku 1990.
      

Premiér Rama povedal, že bunker sprístupnili v predstihu pred nadchádzajúcim dňom oslobodenia Albánska od nacistických vojsk v druhej svetovej vojne (29. novembra 1944). Vláda plánuje využívať bunker ako turistickú zaujímavosť a výstavný priestor pre umenie, povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies