Albánsko a Severné Macedónsko sú o krok bližšie k vstupu do EÚ

NETKY.SK • 2 Júl 2020, 15:39 • 2 min
Albánsko a Severné Macedónsko sú o krok bližšie k vstupu do EÚ

BRUSEL - Európska komisia (EK) predložila vo štvrtok Rade EÚ návrhy rokovacích rámcov pre Albánsko a Severné Macedónsko, v ktorých sa stanovujú usmernenia a zásady pre prístupové rokovania s týmito krajinami.

slovakia

left justify in out

Rámce sú načrtnuté

Eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi v správe pre médiá uviedol, že ide o ďalší dôležitý krok na ceste Albánska a Severného Macedónska do Európskej únie. "Načrtli sme konkrétne rámce na vedenie prístupových rokovaní. Naše návrhy vychádzajú z revidovanej metodiky rozširovania, ktorú sme predložili vo februári, aby bol prístupový proces dôveryhodnejší, mal silnejšie politické riadenie, bol dynamickejší a predvídateľnejší," opísal situáciu Várhelyi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ANSA Europa (@ansaeuropa),

 

Komisár vyjadril presvedčenie, že budúcnosť oboch krajín "je jednoznačne v EÚ", čo je však podmienené pokračovaním reformného procesu, ktorý už začali.

 

Právny rámec EK stanovuje usmernenia a zásady pre prístupové rokovania s každou kandidátskou krajinou a je rozdelený do troch častí: zásady, ktorými sa riadia prístupové rokovania; podstata rokovaní a do tretice postup rokovaní.

 

Prijatie legislatívy 

Cieľom rokovaní bude, aby Albánsko a Severné Macedónsko prijali legislatívu EÚ v celom rozsahu a zabezpečili jej úplné vykonávanie a presadzovanie po svojom vstupe do Únie. Reformy, ktoré musia obe krajiny dokončiť sa týkajú zásad právneho štátu, fungovania demokratických inštitúcií a verejnej správy a hospodárskeho riadenia.

 

img

 

Môže nastať aj zmrazenie 

Žiadny pokrok v reformách, ich dlhodobá stagnácia alebo zvrat smerovania krajiny pri vykonávaní reforiem a plnení požiadaviek prístupového procesu, môžu mať za následok zmrazenie prístupových rokovaní.

 

Prístupové rokovania 

V momente, keď členské štáty EÚ schvália rokovacie rámce nevrhnuté eurokomisiou, krajina zabezpečujúca predsedníctvo v Rade EÚ predloží dohodnutú všeobecnú pozíciu EÚ na prvej medzivládnej konferencii s každou z oboch krajín, čo znamená oficiálny začiatok prístupových rokovaní.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona